Modra kapusta

Przepis kuchni śląskiej na kapustę czerwoną na ciepło, która stanowi dodatek do dania głównego np. do rolad, pieczeni, gulaszu czy kaczki, najczęściej w towarzystwie klusek. Nie dodaję cukru do kapusty, jak w tradycyjnych przepisach. Według mnie nie ma takiej potrzeby.

Składniki (na ok. 8- 10 porcji, jako dodatek do drugiego dania):

  • 1 mała główka czerwonej kapusty ok. 1 kg
  • 1 duża cebula
  • 1- 2 duże jabłka, kwaskowe (np. szara reneta, boskoop, antonówka)
  • 2 liście laurowe
  • 4 suszone goździki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki masła klarowanego (ok. 45 g)
  • 3 łyżki octu jabłkowego (ewentualnie balsamicznego lub soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka soli
  • czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Oderwać z kapusty brzydkie, zewnętrzne liście. Kapustę pociąć na ćwiartki i wyciąć głąb. Kapustę poszatkować drobno.

2

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Jabłko umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Na dużej patelni lub najlepiej w dużym garnku z nieprzywieralną powłoką roztopić na średniej mocy palnika tłuszcz. Dodać cebulę i jabłko i podsmażyć przez kilka minut, mieszając, aż cebula się zeszkli. (Dalej będziemy gotować w garnku, więc jeśli cebula z jabłkiem smażona była na patelni, należy przełożyć całą zawartość patelni, razem z tłuszczem, do dużego garnka).
  4. Dodać kapustę i od razu ocet, aby zachować piękny kolor kapusty i wymieszać. Dodać liście laurowe, goździki, ziele angielskie, łyżeczkę soli i wlać wodę. Dusić pod przykryciem, na średniej mocy palnika, przez ok. 45 minut, do miękkości kapusty, mieszając dość często.
  5. Doprawić do smaku mielonym pieprzem i ewentualnie solą.
kuchnia

Kuchnia:

Polska

czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 8- 10

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Modra kapusta