Domowe-Wypieki.pl

Przerwa (25 Aug 2014)
Zebra jogurtowa (14 Aug 2014)
Powidła śliwkowe (7 Aug 2014)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl
www.Domowe-Gotowanie.pl


Kluski śląskie Drukuj Email
niedziela, 29 stycznia 2012 22:36

kluski_slaskie

Przepis na tradycyjne kluski śląskie. Kluski śląskie podaje się zamiast ziemniaków, najczęściej do sosów, ale również samodzielnie np. z przesmażoną cebulą lub boczkiem. Są bardzo proste do przygotowania. Potrzebujemy tylko dwóch składników: ziemniaków i mąki ziemniaczanej.

Składniki:

  • ziemniaki (dowolna ilość, z 1kg otrzymamy ok. 3 porcji po ok. 12 klusek)
  • mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Ziemniaki przełożyć do garnka lub miski i dokładnie wyrównać powierzchnię. Ziemniaki należy podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć z garnka.

02

  1. W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.

03

  1. Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
  2. Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku.
  3. W dużym garnku zagotować wodę. Dobrze ją posolić. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Wrzucone kluski zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.

Smacznego Smile.

04

05

follow_bird-b
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 

Komentarze  

 
0 #63 Paulina 2014-08-28 19:06
Doskonała konsystencja tylko jak je doprawić bo troszkę bez smaku
Cytować
 
 
+41 #62 Sebastian 2014-04-16 02:52
I've translated your recipe and have cooked those dumplings. What a tasty food it is.
I will be using this stuff in my bistro, with pork or lamb cuts and mushroom sauce.
Cheers Poland!
Sebastian Dreame (New Zealand)
Cytować
 
 
0 #61 Agata 2014-03-18 15:14
Ja tylko tak robię kluski śląskie. Sa mięciutkie i rozpływają sie w ustach. Palce lizać.:-)
Cytować
 
 
+1 #60 Silvio 2014-02-12 13:44
Robię to danie po raz 1 i nawet niezłe jest pozdrawiam :sigh:
Cytować
 
 
0 #59 Waldek 2014-02-09 22:10
Ja dodalem make kukurydziana i chociarz zrobilem to danie pierwszy raz-wyszlo bardzo dobrze
Cytować
 
 
+3 #58 Joanna 2013-11-05 11:00
Łukaszu sama nie robiłam, ale czytałam, że można dać mąkę kukurydzianą. Sama spróbuję w najbliższym czasie ;-)
Cytować
 
 
+7 #57 Łukasz 2013-11-05 01:58
Witajcie,
nie mam akurat mąki ziemniaczanej, ale mam mąkę kukurydzianą - czy mógłbym ja użyć zamiennie do klusek śląskich?
czy ktoś to próbował? - jakie wyniki?

pozdrawiam,
Łukasz
Cytować
 
 
+6 #56 Zosia 2013-10-28 13:21
no ja teraz robie kluski zobaczymy czy mi sie uda bo tu jest mnostwo przepisow tak ze zyczcie mi powodzienie pozdrawiam serdecznie :lol: :P
Cytować
 
 
+7 #55 paula 2013-10-20 18:46
przepyszne :lol:
Cytować
 
 
+6 #54 Roman z północy 2013-09-18 09:57
Ja pochodzę z trójmiasta i mało kto tu umie gotować kluski śląskie ale umnie w domu są gotowanie przynajmniej 1 w miesiącu uwielbiam je :)
Cytować
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

pinterest

follow_bird-b