Domowe-Wypieki.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl
www.Domowe-Gotowanie.pl


Barszcz czerwony czysty Drukuj Email
wtorek, 23 listopada 2010 21:45

01

To tradycyjny barszcz czerwony czysty. Nadaje się, jako zupa podawana z ziemniakami, uszkami, pierogami lub grochem, bądź też podany w filiżance, jako dodatek do krokietów, czy pasztecików.

Składniki:

  • mięso wołowe z kością (lub kość wędzona)
  • włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek seler)
  • 3 buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • ocet (lub kwasek cytrynowy)
  • majeranek
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz, Vegeta, cukier
Sposób przygotowania:
  1. Mięso oczyścić, zalać zimną wodą (daję 2 litry) i chwilę pogotować. Po zagotowaniu zebrać pianę z mięsa.
  2. Buraki umyć, obrać  i pokroić w grube plastry lub kawałki.
  3. Włoszczyznę umyć i obrać. (Można ją pokroić w duże kawałki.)
  4. Czosnek obrać.
  5. Do podgotowanego mięsa dodać włoszczyznę, buraki, łyżkę octu, czosnek, 2-3 liście laurowe i 2 ziela angielskie. Doprawić łyżką Vegety. Warzywa gotować do miękkości. Barszcz przecedzić przez sitko. Doprawić do smaku octem, majerankiem, solą, cukrem i pieprzem.
  6. Podawać z uszkami, ziemniakami lub w filiżance do pasztecików, czy krokietów.

Smacznego Smile.

02

Tagi:
follow_bird-b
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 

Komentarze  

 
+8 #7 Joanna 2013-06-26 21:34
Karolino podałam, że może być również kwasek cytrynowy. Można dodać również sok z cytryny. Ocet, kwasek, czy sok z cytryny powinno się dodać ponieważ dzięki temu otrzymamy piękny, krwisty kolor barszczu.
Cytować
 
 
-17 #6 Karolina 2013-06-26 16:50
nie dodaje się octu!!! to śmierdzi bez wzgledu na to czy jest spirytusowy czy balsamiczny!!!
Cytować
 
 
+2 #5 Joanna 2012-12-29 11:12
Decas mieszanka przypraw. Możesz użyć również innej.
Cytować
 
 
+4 #4 decas 2012-12-29 06:14
dziekuje za przepis
ale co to jest Vegeta?
Cytować
 
 
-4 #3 Johnny 2012-12-22 10:34
Jak można pisać w przepisie żeby dodać vegete, przecież to badziewie - chińska witamina,innych przypraw nie znamy?!Kiepsko!
Cytować
 
 
+20 #2 .mago 2012-12-16 10:04
Polecam pokrojone buraki dzień wcześniej obficie skropić octem lub cytryną i posypać cukrem. Wstawić do lodówki i gotować na drugi dzień. Barszczyk ma super smak i bardzo intensywny kolor.
Cytować
 
 
+9 #1 Paula 2010-11-24 11:27
lubię barszcz z dodatkiem czosnku :)
Cytować
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

pinterest

follow_bird-b