Domowe-Wypieki.pl

Pfeffernüsse (18 Dec 2014)
Marlenka (12 Dec 2014)

Fani na Google+

Fani na Facebook'u

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Gotowanie.pl


Zupa- krem z dyni Drukuj Email
wtorek, 28 września 2010 12:26

01

Uwielbiam tą zupę. Pora jesienna to okazja do jej zrobienia. Jest bardzo delikatna, a cytryna i imbir nadają jej ciekawego smaku.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 mała dynia odmiany Hokkaido - to jest nieduża dynia, ciemno- pomarańczowa (taka do 1 kg, moja miała 800g)
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 litr bulionu (najlepiej wcześniej ugotowanego, może być również z kostki rosołowej)
  • 1 mała cebula
  • sok z połowy cytryny
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (można dać również świeży imbir, tylko to już do smaku, bo świeży imbir jest bardziej intensywny)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier
  • trochę śmietany (daję około 100ml)

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć, oczyścić z pestek  i pokroić w kostkę razem ze skórką.
  2. Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę ugotować na bulionie do miękkości.
  5. Zupę zmiksować na krem.
  6. Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem.
  7. Dodać śmietanę. Można ją dodać pod koniec gotowania lub dolać do zupy rozlanej na talerzach.

Smacznego Smile.

02

dynia Hokkaido:

03

Tagi:
follow_bird-b
a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
0 #19 Agnieszka 2014-12-06 12:21
Nie przepadałam nigdy za zupą dyniową, ale ostatnio moja mama zrobiła ją z tego przepisu i jest PRZEPYSZNA! Bije na głowę mój ulubiony krem z pomidorów. Bardzo dziękuję za nowe doświadczenia smakowe.
Cytować
 
 
+1 #18 Atlanta 2014-10-30 21:04
W tym roku robiłam już 4 razy z tego przepisu. Polecam.
Cytować
 
 
0 #17 Joanna 2014-09-30 16:36
Agato zwykłą dynię musisz obrać. Tylko Hokkaido można gotować ze skórką.
Cytować
 
 
0 #16 Agata 2014-09-30 16:04
Czy może być dynia zwykła? Czy taką dynię można pokroić też ze skórą, czy trzeba wyjąć tylko miąższ?
Cytować
 
 
0 #15 Joanna 2014-09-29 12:15
Annokuchareczko jedno i drugie będzie dobrze pasować.
Cytować
 
 
0 #14 annakuchareczka 2014-09-29 12:12
Strasznie podoba mi się ten przepis! Polecasz bardziej dodać groszek ptysiowy czy grzanki? W ogóle uważam, że powinnaś wziąć udział na facebooku grypoodpornych! ten przepis idealnie się nadaje!
Cytować
 
 
0 #13 Magda 2014-08-30 17:43
Ja właśnie ugotowałam, wyszła genialna, dla złamania smaku dodałam mleczko kokosowe. Właśnie zajada się mój mąż, córka i koleżanka córki. Dziękuję za super przepis i pozdrawiam serdecznie, Magda
Cytować
 
 
+6 #12 Gosia 2013-10-12 16:40
Dziękuję za przepis :) Zrobiłam niedawno zupę z tego przepisu, jednak z pewną modyfikacją: warzywa najpierw przesmażałam na maśle. Jest po prostu pyszna, w przyszłą sobotę urządzam kolację dla rodziny i właśnie tę zupę zamierzam podać:) Mam nadzieję, że lekko słodki i kwaskowy, świeży smak będzie miłym zaskoczeniem dla osób w starszym wieku. Dodam, że to moje pierwsze wariactwo kulinarne z użyciem dyni a przy okazji zrobiłam też placki ziemniaczane z dynią i marchewką :) Również pyszne, o wiele delikatniejsze niż z samych ziemniaków. Polecam.
Cytować
 
 
+3 #11 Lalka 2013-10-10 12:56
Pyszna:)Polecam grzanki czosnkowe do zupki
Cytować
 
 
+2 #10 Magda 2012-11-02 15:54
Zaciekawił mnie twój przepis.Właśnie robię z kuzynostwem ten krem z dyni :lol: mam nadzieje że będzie smaczny i nam wyjdzie :)
Cytować
 
Jesien_250x250
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu