Domowe-Wypieki.pl

Lemon Curd (26 Oct 2014)
Bezy z czekoladą (16 Oct 2014)

Fani na Google+

Fani na Facebook'u

Ostatnie komentarze

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Gotowanie.pl


Zupa- krem z dyni Drukuj Email
wtorek, 28 września 2010 12:26

01

Uwielbiam tą zupę. Pora jesienna to okazja do jej zrobienia. Jest bardzo delikatna, a cytryna i imbir nadają jej ciekawego smaku.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 mała dynia odmiany Hokkaido - to jest nieduża dynia, ciemno- pomarańczowa (taka do 1 kg, moja miała 800g)
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 litr bulionu (najlepiej wcześniej ugotowanego, może być również z kostki rosołowej)
  • 1 mała cebula
  • sok z połowy cytryny
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (można dać również świeży imbir, tylko to już do smaku, bo świeży imbir jest bardziej intensywny)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier
  • trochę śmietany (daję około 100ml)

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć, oczyścić z pestek  i pokroić w kostkę razem ze skórką.
  2. Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę ugotować na bulionie do miękkości.
  5. Zupę zmiksować na krem.
  6. Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem.
  7. Dodać śmietanę. Można ją dodać pod koniec gotowania lub dolać do zupy rozlanej na talerzach.

Smacznego Smile.

02

dynia Hokkaido:

03

Tagi:
follow_bird-b
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
DARMOWA dostawa i zwrot
 
GRATIS dostawa i zwrot!
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu