Puszyste naleśniki

Grube, puszyste i delikatne naleśniki. Swoją puszystość zawdzięczają dodatkowi ubitej piany do ciasta. W zależności od preferencji smakowych można usmażyć grubsze lub nieco cieńsze naleśniki (nalewając więcej lub mniej ciasta na patelnię). Można podawać je z dowolnym nadzieniem, ale osobiście polecam słodkie nadzienie np. dżem, mus jabłkowy lub masa z sera białego.

Składniki na ok. 5 naleśników o śr. 24cm:

  • 150g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 350ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego (jeśli naleśniki mają być z nadzieniem słodkim)
  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Do miski wsypać mąkę, budyń w proszku i cukier waniliowy. Dodać żółtka. Wlewać mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. (Można również ciasto zmiksować mikserem).
  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta naleśnikowego.
  4. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) z niewielką ilością oleju. Chochelką nalać ciasto na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż naleśnik od spodu się przyrumieni. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć, aż druga strona się przyrumieni.
  5. W ten sam sposób usmażyć wszystkie naleśniki.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Puszyste naleśniki