Zupa krem z czerwonej papryki

Zupa krem z czerwonej papryki

Zupa krem z czerwonej papryki jest kremowa i słodka. Bardzo smaczna, a do tego ta niebanalna barwa - cudownie intensywny pomarańcz. Można podawać ją z groszkiem ptysiowym, a jeśli chcemy otrzymać zupę bardziej treściową to np. z makaronem.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 4 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 750ml wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 100ml słodkiej śmietany 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Czosnek obrać i poszatkować drobno.
  4. Masło roztopić w dużym garnku. Dodać paprykę, cebulę i czosnek i smażyć ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
  5. Dodać wywar i gotować 30 minut, pod przykryciem, na małym ogniu.
  6. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem na krem.
  7. Zupę przetrzeć przez sitko i z powrotem przelać do garnka. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 5 minut.

Przepis pochodzi ze strony: allrecipes.de, „Cremige rote Paprikasuppe”

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Zupa krem z czerwonej papryki