Krem kalafiorowy

Krem kalafiorowy

Gęsta, sycąca zupa- krem z kalafiora. Jest prosta, smaczna i pożywna.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • ok. 2,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • ¼ litra mleka
  • trochę posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na wywarze.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na łyżce oleju.
  3. Kalafior odcedzić. (Wywaru, w którym gotował się kalafior nie wylewać!)
  4. W garnku roztopić masło. Dodać mąkę, dobrze wymieszać i chwilkę podsmażyć. Szybko mieszając, wlać mleko, 250ml wywaru i cebulę. Całość zagotować.
  5. Dodać kalafior, odkładając na bok parę różyczek do dekoracji.
  6. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  (Jeśli krem byłby za gęsty, dodać jeszcze trochę wywaru).
  7. Zupę rozlać do talerzy. Udekorować różyczkami kalafiora i natką pietruszki.

Smacznego.

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Krem kalafiorowy