Domowe-Wypieki.pl

Przerwa (25 Aug 2014)
Zebra jogurtowa (14 Aug 2014)
Powidła śliwkowe (7 Aug 2014)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl
www.Domowe-Gotowanie.pl


Młoda kapusta zasmażana Drukuj Email
niedziela, 20 czerwca 2010 21:18

Kapusta zasmażana

Składniki na około 4 porcje:

  • 1 młoda kapusta
  • 50g boczku pokrojonego z kostkę
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki kopiate mąki
  • trochę koperku
  • trochę natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować.
  2. Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno pokroić.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć razem z boczkiem na oleju. Dodać kapustę. Podlać wodą (ja daję tak ponad 2 szklanki), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
  4. Gdy kapusta będzie miękka, odlać pozostałą wodę, ale jej nie wylewać!
  5. Przygotować zasmażkę. Roztopić margarynę, dodać mąkę i podsmażyć lekko ciągle mieszając. Zasmażka ma być jasna. Dodać wodę z kapusty, szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
  6. Zasmażkę dodać do kapusty, ciągle mieszając. Dodać koperek i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Najlepiej podawać na ciepło (chodź to kwestia smaku ;)).

Smacznego Smile.

Kapusta zasmażana

follow_bird-b
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 

Komentarze  

 
0 #11 Kasia 2014-03-31 12:37
Kapustka jest pyszna,właśnie zrobiłam,ja dodałam do niej odrobinę maggi,będę stałą fanką tego dania.Dziękuję.
Cytować
 
 
0 #10 Joanna 2014-03-18 09:54
Moniko nie wiem jak wyjdzie zasmażka bezglutenowa. Jeszcze nie robiłam, ale możesz kapustę zagęścić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą rozrobioną w małej ilości wody.
Cytować
 
 
-1 #9 Monika 2014-03-17 19:10
Czy do zasmażki można dodać mąkę bezglutenową np gryczną?
Cytować
 
 
0 #8 Przemyslaw 2013-06-02 14:44
Piknie cudnie i przepysnie!2013 lato i pyszna kapustka z dobrego przepisu,chocia z ja nie dodalem oleju tylko oliwe a zamiast margaryny maslo.

ps.koperku tez nie mialem :)
Cytować
 
 
0 #7 justyna 2012-11-29 15:12
wyszlo suuper palce lizac.te ze sloika to nie ten sam smak no i chemia.
Cytować
 
 
+2 #6 Joanna 2012-11-13 22:09
Emilio młodą kapustę gotuję tak ok. 30 min.
Cytować
 
 
+2 #5 Emilia 2012-11-13 21:56
Wyszla super! Moj maz irlandczyk tez bardzo sobie chwali. My zamiast boczku uzylismy kielbase krakowska i tez jest bardzo smaczne :D

Swoja droga - ile czasu kapusta powinna sie gotowac? Moja chyba ze 45 minut zanim zmiekla?
Cytować
 
 
+7 #4 aga 2012-05-15 12:43
Kapustka przepyszna. Tak samo dobra jak u mamy:)
Cytować
 
 
+3 #3 Natalka 2010-06-21 13:08
Mniam mniam uwielbiam kapustke pod każdą postacią. 8)
Cytować
 
 
+2 #2 asieja 2010-06-21 11:14
uwielbiam!
Cytować
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

pinterest

follow_bird-b