Sałatka z awokado i szpinakiem

Lekka sałatka ze świeżego szpinaku, awokado i pomidorków koktajlowych, z chrupiącymi plasterkami boczku. Polana sosem winegret. Idealna jako zdrowy, samodzielny, lekki posiłek.

Składniki na 3 porcje:

  • 100 g świeżego szpinaku "Baby"
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 6 cienkich plasterków boczku
  • pół małej cebuli
  • pół awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sos winegret:

  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak przełożyć na durszlak i przepłukać pod zimną wodą. Osuszyć i oderwać ogonki.
  2. Pół cebuli obrać i pokroić w drobną kostkę. Odstawić na bok.
  3. Plasterki boczku usmażyć z obu stron na suchej patelni. Boczek przełożyć na talerz.
  4. Na tej samej patelni, na wytworzonym tłuszczu, zrumienić pokrojoną cebulę.
  5. Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki.
  6. Miąższ z połowy awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
  7. Przygotować sos winegret: Do miseczki wlać ocet. Dodać miód, wodę, sól i pieprz. Wymieszać. Następnie wlewać stopniowo oliwę, mieszając, a na końcu dodać podsmażoną cebulę.
  8. Na trzech talerzach rozłożyć szpinak, na nim pokrojone pomidorki i awokado. Polać sosem. Na wierzch ułożyć po dwa plasterki boczku.
  9. Podawać najlepiej od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sałatka z awokado i szpinakiem