01

Jedna z moich ulubionych sałatek. Ziemniaczana, a jednak inna niż tradycyjna ziemniaczana. Ma bardzo ciekawy sos, który przygotowuje się na ciepło i taki też wlewa się do sałatki. Sałatka jest bardzo sycąco i w połączeniu z kuleczkami mięsnymi właściwie może stanowić samodzielny posiłek.

Składniki:
Sałatka ziemniaczana:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki (dymki )
  • 3 ogórki korniszone
  • 2 jabłka słodko- kwaśne
  • sok z połowy cytryny
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3- 4 łyżki octu jabłkowego (lub balsamicznego)
  • 200ml bulionu mięsnego (instant)
  • 1- 2 łyżeczki musztardy (średnio ostrej)
  • 150g majonezu

Kulki mięsne:

  • 1 bułka (może być z dnia wczorajszego)
  • 500g mięsa mielonego (dowolnego, u mnie mieszane wieprzowo- wołowe)
  • mleko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie na miękko. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i przełożyć do dużej miski.
  2. Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  3. Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki.
  4. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  5. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w łódki.
  6. Szczypiorek, ogórki, jabłka i jajka dodać do ziemniaków.
  7. Cebulę obrać, pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać ocet i bulion i chwilkę pogotować. Gorące wlać do sałatki. Dodać majonez z musztardą i delikatnie wymieszać.
  8. Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki, na co najmniej ½ godz.
  9. Bułkę namoczyć w ciepłym mleku.
  10. Cebulę, obrać i pokroić w drobną kostkę. Przysmażyć na maśle.
  11. Mięso mielone wymieszać z odciśnięta bułką, przesmażoną cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Z masy formować małe kuleczki i smażyć je na oleju. Podawać ze sałatką. (Można je wmieszać do sałatki lub ułożyć na górze sałatki).

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z kalendarza REWE.

02