Sałatka ze szparagami i truskawkami

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Lekka, wiosenna sałatka ze świeżej sałaty, zielonych szparagów i słodkich truskawek. Sałatka jest nie tylko wykwintna, ale również bardzo zdrowa, orzeźwiająca i pożywna. Szparagi i truskawki doskonale do siebie pasują.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500g zielonych szparagów
  • 250g truskawek
  • sałata (dowolna np. masłowa,  rzymska, rukola)
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki octu balsamicznego białego
  • 2 łyżki oleju
  • garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę umyć i osuszyć. (Ewentualnie, w zależności od sałaty, poszarpać na kawałki).
  2. Szparagi umyć i odciąć końcówki. Szparagi można przeciąć na pół. Gotować w osolonej wodzie ok. 10 minut. Odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  3. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki.
  4. Orzechy posiekać.
  5. Cukier skarmelizować na patelni,  na małym ogniu. Dodać wodę i ocet ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać olej i orzechy. Wymieszać.
  6. Sałatę, szparagi i truskawki wymieszać. Polać sosem.

Smacznego.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Sałatka ze szparagami i truskawkami