Sałatka z buraków i jabłka w majonezie

Słodko- winna sałatka buraczana z jabłkiem, zielonym groszkiem, ogórkiem, cebulą i majonezem. Szybka i nieskomplikowana. Polecam na święta. Ładnie ozdobi świąteczny stół. Można ją serwować samą, z wędliną lub pieczonym mięsem.

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 3 średniej wielkości buraki
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1 cebula
  • pół puszki groszku konserwowego (puszka ok. 400g)
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Buraki ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Ogórki pokroić kostkę.
  3. Jabłko i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Groszek odsączyć na sitku.
  5. Buraki, ogórki, jabłko, cebulę, groszek i majonez połączyć w misce. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Schłodzić w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sałatka z buraków i jabłka w majonezie