Jajka faszerowane z awokado

Jajka z kremowym farszem z żółtek, awokado i czerwonej cebuli.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 6 jajek
  • 1 awokado, dojrzałe
  • 1 czerwona cebula
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wydrążyć miąższ i skropić go sokiem z cytryny.
  4. Żółtka i awokado rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i cebulę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Białka napełnić masą.

Wariant Thermomix:

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 700g wody
  • 6 jajek
  • 1 awokado, dojrzałe
  • 1 czerwona cebula ok. 60g, przekrojona na pół
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka. Gotować 16min./Varoma/obr.1.
  2. Jajka ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka.
  3. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wydrążyć miąższ i skropić go sokiem z cytryny.
  4. Do suchego naczynia miksującego włożyć cebulę i rozdrobnić 3s/obr.5.
  5. Dodać awokado, żółtka i oliwę. Zmiksować 10s/obr.4. Kopystką zgarnąć wszystkie składniki ze ścianek naczynia i powtórzyć czynność miksowania. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Białka napełnić masą.

Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: vorwerk.com

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Jajka faszerowane z awokado Jajka faszerowane z awokado Jajka faszerowane z awokado