Rolada szpinakowa z łososiem

Ta przystawka, od czasu kiedy po raz pierwszy ją przygotowałam, regularnie pojawia się na naszym stole. Dobrze wygląda, smakuje i jest łatwa do przygotowania.

Składniki:

  • 200 g wędzonego łososia w plasterkach
  • 180 g mrożonego szpinaku ze śmietaną
  • 200 g startego sera żółtego
  • 200 g serka śmietankowego z ziołami
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmrozić i wymieszać z jajkiem.
  2. Masę szpinakową rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać z góry startym serem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ser lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Następnie rozsmarować serek śmietankowy i ułożyć na nim łososia.
  2. Całość zwinąć ściśle w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.
  3. Roladę pokroić w cienkie plasterki.
Rolada szpinakowa z łososiem Rolada szpinakowa z łososiem