Jajka w sosie tatarskim

Sos tatarski idealnie nadaje się do jajek na twardo, mięs i wędlin. Jajka w sosie tatarskim pasują nie tylko na Święta Wielkanocne, ale również jako przystawka lub po prostu na śniadanie, czy kolację.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 6 jajek
  • 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • mały słoik marynowanych pieczarek lub grzybków lub pieczarek w zalewie solnej (zawartość ok. 280g, waga po odsączeniu z zalewy ok. 170g)
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • rzodkiewki i koperek do dekoracji
  • kilka liści sałaty

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Po ostudzeniu obrać i przekroić wzdłuż na pół.
  2. Przygotować sos tatarski: Ogórki i pieczarki odsączyć i drobno posiekać. Połączyć z majonezem i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Na dużym talerzu ułożyć umyte i osuszone liście sałaty, a następnie jajka wypukłą stroną do góry. Polać sosem tatarskim. Ozdobić rzodkiewkami i posiekanym koperkiem.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Jajka w sosie tatarskim