Pizza serowa z gruszką i serem feta

Pizza na bardzo cienkim, mocno chrupiącym, serowym cieście z plasterkami czerwonej cebuli, gruszki i serem feta. Kombinacja smaków jest bardzo ciekawa i co najważniejsze bardzo smaczna. Pizza nadaja się zarówno na danie główne, jak i na małą przekąskę do herbaty. Znika ze stołu bardzo szybko, dlatego najlepiej przygotować od razu 2 sztuki.

Składniki:

Ciasto serowe:

  • 100g serka śmietankowego, z wiaderka lub quarku
  • 25ml oleju lub oliwy z oliwek
  • 20ml mleka
  • szczypta soli, pieprzu i papryki czerwonej
  • 160g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sos:

  • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 1 duża dojrzała gruszka
  • 1 czerwona cebula
  • ok. 150g sera feta

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto serowe zagnieść na jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować bardzo cienko i ułożyć na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Śmietanę wymieszać dokładnie z żółtkiem i solą. Rozsmarować na cieście.
  3. Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
  4. Gruszkę umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w plasterki.
  5. Ser feta odsączyć na ręczniku papierowym i pokruszyć lub pokroić w kostkę.
  6. Cebulę i gruszkę ułożyć na pizzy. Posypać z góry serem.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
  2. Podawać na ciepło lub zimno.

Przepis na ciasto pochodzi z gazetki: "Finessen", wydanie 4/2012

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Pizza serowa z gruszką i serem feta Pizza serowa z gruszką i serem feta