kalafior panierowany

Zwykły, dość mdły kalafior ugotowany w wodzie nabierze wyrazistości, jeśli obtoczymy go w jajku i bułce tartej, a następnie usmażymy na złoty kolor. Taki kalafior pasuje jako dodatek do głównego dania. Można serwować go np. zamiast mięsa z ziemniakami i surówką. Można jeść go również samego, jako przekąskę, na zimno lub ciepło.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • sól
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na prawie miękko. (Kalafior po ugotowaniu nie może być bardzo miękki, ponieważ podczas panierowania będzie się rozpadał).
  2. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Jajka rozkłócić. Każdą różyczkę kalafiora obtoczyć najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
  4. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

kalafior panierowany

kalafior panierowany