Rogaliki ziemniaczane z fetą

Miękkie, ziemniaczane rogaliki z nadzieniem z sera fety i natki pietruszki. Idealne na ciepło, ale również smaczne jako przekąska na zimno.

Składniki na 24 sztuki:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • jajko
  • ok. 500g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g masła
  • sól, pieprz
  • 125g sera feta
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dodatkowo:

  • 2 żółtka
  • sezam
  • ewentualnie 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  2. Masło roztopić.
  3. Chłodne ziemniaki przełożyć do miski. Dodać roztopione masło, jajko, proszek do pieczenia, trochę soli i pieprzu. Zagniatać ciasto, dosypując makę, na jednolitą masę. (Ilość mąki zależy od ziemniaków. Może okazać się, że 500g to za dużo, dlatego mąkę należy dodawać stopniowo).
  4. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła, na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto podzielić na 12 trójkątów. (Drugą połowę ciasta przykryć ściereczką).
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
  6. Fetę rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli masa będzie za sypka dodać ok. 2 łyżek oliwy.
  7. Połowę nadzienia rozłożyć u podstaw trójkątów. Trójkąty zwinąć w rogaliki. Brzegi dobrze skleić.

2

  1. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z góry posmarować rozkłóconym żółtkiem. Posypać sezamem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut na złoty kolor.
  3. W ten sam sposób przygotować rogaliki z drugiej połowy ciasta.

Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z książki: „Kaffee & Schokolade” Zabert Sandmann.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Rogaliki ziemniaczane z fetą Rogaliki ziemniaczane z fetą