Domowe-Wypieki.pl

Wafle trójkolorowe (30 Sep 2014)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl
www.Domowe-Gotowanie.pl


Szparagi zapiekane w folii Drukuj Email
poniedziałek, 23 maja 2011 21:26

Szparagi zapiekane w folii

Zapiekane szparagi w folii aluminiowej, bądź w rękawie do pieczenia są bardziej aromatyczne niż gotowane tradycyjnie we wodzie. Takim sposobem otrzymamy jeszcze bardziej intensywny smak szparagów. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

  • szparagi białe lub zielone
  • szynka parmeńska
  • masło
  • sól
  • folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
  1. Szparagi umyć, osuszyć, obrać (w przypadku białych szparagów) i odciąć zdrewniałe końcówki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  2. Po 3 szparagi zawinąć w plasterek (lub dwa) szynki parmeńskiej.
  3. Zawinięte szparagi ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Szparagi posolić i na każde 3 szparagi dodać ok. jednej łyżeczki masła. (Jeśli damy za mało masła, to szparagi mogą się lekko przypalić).

02

  1. Szparagi zawinąć w folię (uważając, aby nie ściskać główek szparagów).

04

  1. Szparagi we folii ułożyć na blasze do pieczenia.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40min. w temperaturze 180°C.

Smacznego Smile.

03

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
+1 #18 Anu 2013-06-19 21:05
Coś mi nie tak wyszło - od strony główek były pyszne ale od drugiej strony lekko gorzkawe... Jadłam pierwszy raz szparagi (białe) więc nie wiem czy tak powinny smakować czy może za małą część odłamałam? (odrzucałam jakąś 1/4 końcówki, która sama się złamała po zgięciu szparaga). Ale część "główkowa" PYCHA! Mięciutka i maślana :) skąd ta gorycz w drugiej końcówce?
Cytować
 
 
+1 #17 Monia 2013-06-03 20:12
Cytuję Jarek:
Z czym najlepiej podawać?


Moim skromnym zdaniem ....z rybką :-0
Cytować
 
 
0 #16 Monia 2013-06-03 20:11
Świetny przepis ! Zrobiłam lekką modyfikację : użyłam zielonych szparagów , dodatkowo oprószyłam szparagi pieprzem i .... piekłam bez folii (w domu brak :D ) .Często będę wracała do tego przepisu !
Cytować
 
 
-1 #15 Jarek 2013-05-16 13:35
Z czym najlepiej podawać?
Cytować
 
 
+6 #14 Renegat 2013-05-08 13:39
Właśnie czekam na żonkę :P i wynalazłem ten przepis na szparagi 8) I Oby mi wyszedł ! a wyjdzie już wiem :lol: .
Proste przepisy z ekskluzywnych składników są najlepsze :) Dzięki :lol: szykuje się super kolacja :P
Cytować
 
 
+3 #13 Gatka 2012-12-10 19:53
Jadłam kiedyś szparagi u znajomych i powiedziałam sobie że to takie mdłe,bez smaku i nie dla mnie.Mój chłopak mnie poprosił bym mu takie danie ze szparagów przygotowała i wówczas znalazłam ten przepis i jeden inny na gotowane,z ziemniaczkami,j ajkiem w koszulce i sosem holenderskim posypanym szynką parmeńską i wiecie co..?To jest moje danie popisowa a smak doskonały.Dziękuję Kochana za super przepis i życzę wszystkim smacznego...
Cytować
 
 
+2 #12 ANNA 2012-11-28 17:25
Po raz pierwszy zjadłam szparagi z apetytem takim daniem nie powstydzę się serwując na przyjęciu oczwiście ładnie podać bez folii -rewelacja
Cytować
 
 
-20 #11 Anna 2012-10-07 09:28
Droga Pani
Przepis dobry jeśli ktoś konsumuje na okrągło tylko schabowego albo mielone. Nie doprawione. To tak jakbym wrzuciła dwa składniki do zapiekania, które jakoś do siebie pasują i polała w maśle. Średnie - znajomym bym tego nie podała. Szkoda.
Cytować
 
 
0 #10 Joanna 2012-06-10 22:05
Zapiekamy surowe szparagi.
Cytować
 
 
+1 #9 kaska 2012-06-04 21:01
Czy szparagi nalezy wczesniej ugotac czy surowe(zielone) zapiekamy w piekarniku w szynce?
Cytować
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
DARMOWA dostawa i zwrot
 
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

pinterest

follow_bird-b