Marynowany bakłażan

Bakłażan przygotowany w formie włoskiego antipasti. W takiej postaci smakuje mi bakłażan najbardziej. Najlepiej podawać go ze świeżym pieczywem lub grzanką.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 4 ząbki czosnku
  • trochę zielonej cebulki
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • trochę oliwy do posmarowania bakłażana

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plasterki. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puszczą sok.
  2. W tym czasie przygotować marynatę: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miseczki. Cebulkę pokroić drobno i dodać do czosnku. Wlać oliwę i ocet. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
  3. Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek (lub posmarować oliwą przy pomocy pędzelka). Piec ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż zmiękną i lekko się zarumienią. (Można również usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej).

2

  1. Plastry pojedynczo obtaczać w marynacie (lub np. smarować pędzelkiem) i układać w misce.

3

  1. Przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na dobę do lodówki. Po tym czasie bakłażan jest gotowy.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Marynowany bakłażan