Masło czosnkowe

Masło z dodatkiem czosnku, tak samo jak masło ziołowe, można podawać do mięs i warzyw z grilla lub pieczywa. Ilość dodanego czosnku zależy od osobistych preferencji. Ja dodaję 3- 4 ząbki na pół kostki masła, ale można dodać go mniej lub więcej. Minimum to jeden ząbek.

Składniki:

  • 125g masła
  • 3- 4 ząbki czosnku
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło wyciągnąć z lodówki, aby zmiękło.
  2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ewentualnie sól. Wymieszać łyżką lub zmiksować blenderem lub mikserem.
  3. Masło przełożyć do miseczki lub ułożyć na papierze do pieczenia lub folii spożywczej i zwinąć w wałek. Masło będzie miało ładny kształt, jeśli wyciśniemy je ze szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
  4. Masło włożyć do lodówki, aby stwardniało.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Masło czosnkowe