Domowe-Wypieki.pl

Pfeffernüsse (18 Dec 2014)
Marlenka (12 Dec 2014)

Fani na Google+

Fani na Facebook'u

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Gotowanie.pl


Jak przygotować szparagi Drukuj Email
poniedziałek, 16 maja 2011 11:31

01

Wybór odpowiednich szparagów:

Kupując szparagi należy zwrócić uwagę, aby główki szparagów były ściśle zamknięte, a końcówki wilgotne. Szparagi powinny być jędrne i sprężyste. Przy świeżych szparagach, po ściśnięciu końcówki, powinien wypłynąć sok. Również pocierając 2 szparagi o siebie, powinny one charakterystycznie skrzypieć.

Białe szparagi powinny być średniej grubości. Nie powinniśmy wybierać za cienkich, gdyż białe szparagi będziemy obierać ze skórki. Za grube też nie są dobre. Przy zielonych szparagach grubość nie jest ważna. Zielonych nie trzeba obierać, więc mogą być cienkie.

Przechowywanie szparagów:

Świeże szparagi, owinięte w wilgotną ściereczkę, można przechowywać maksymalnie do 3 dni w lodówce. Najlepiej jest jednak przygotować je jak najwcześniej.

Przygotowanie szparagów:

Szparagi należy najpierw umyć i osuszyć.

Białe szparagi są bardziej włókniste niż zielone i muszą zostać obrane (oprócz główek). Szparagi obieramy obieraczką do szparagów, zwykłą obieraczką do warzyw lub ewentualnie małym ostrym nożykiem bez ząbków. Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką. Należy obrać je bardzo dokładnie, aby nie pozostały żadne włókna. Kolejno obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki. Mniej więcej należy odciąć około 1/3 szparagi od dołu. Przy świeżych szparagach wystarczy czasami odciąć ok. 2cm, przy starszych nawet do 5cm.

02

Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy obciąć tylko zdrewniałe końcówki.  Najpewniej jest obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Innym (według mnie najlepszym) sposobem jest wygięcie szparaga i końcówka sama powinna się odłamać.

03

Gotowanie szparagów:
Szparagi najlepiej jest gotować w wysokim, wąskim garnku, na stojąco tak, aby główki wystawały powyżej gotującej się wody. Główki są najdelikatniejsze i wystarczy jak zmiękną pod wpływem pary. Istnieją specjalne garnki do gotowania szparagów. Są one właśnie wąskie, wysokie i z sitkiem w środku dla łatwiejszego wyciągnięcia szparagów z wody.  Nie są one jednak niezbędne. Wystarczy zwykły garnek, ale ważne jest, aby nie był aluminiowy. W ostateczności można również ugotować szparagi na leżąco. 

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru. Można dodać również trochę masła.Gdy gotujemy szparagi na stojąco, najlepiej jest dodatkowo związać je luźno nitką, aby stały pionowo i równo się gotowały. Szparagi gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu. (Jeśli gotujemy szparagi na leżąco, to nie musimy przykrywać garnka). Czas gotowania zielonych szparagów jest krótszy niż czas gotowania białych. Zielone szparagi należy gotować ok. 10min, a białe ok. 15min. Czas gotowania zależy do grubości szparag. Najlepiej jest sprawdzić ich miękkość widelcem. Ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ważne, aby ich nie przegotować.

Odgrzewanie szparagów:
Szparagi można odgrzać na parze, w garnku z gorącą wodą z dodatkiem łyżeczki masła lub podsmażyć na patelni.

Mrożenie szparagów:
Jeśli chcemy zamrozić szparagi, należy je najpierw obrać i kolejno zamrozić (bez blanszowania). Chcąc przygotować szparagi, należy wrzucić je na gotującą się wodę, bez uprzedniego rozmrażania.  

Zastosowanie szparagów:
Szparagi można przygotować na wiele sposobów: gotowane we wodzie, pieczone w folii aluminiowej lub worku do pieczenia oraz na parze. Mogą być serwowane same, na przykład polane sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie zup i kremów lub stanowić dodatek do sałatek, tart, pizz, czy też risotta.

Przykłady wykorzystania:

1. "Zapiekanka ze szparagami"

2. "Pizza ze szparagami"

3. "Tarta za szparagami"

4. "Szparagi zapiekane w folii"

5. "Sałatka ryżowa ze szparagami"

6. "Sałatka ze szparagami i truskawkami"

7. "Krem ze szparagów"

8. "Risotto ze szparagami"

9. "Lasagne ze szparagami i szpinakiem"

04

follow_bird-b
a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
+1 #36 kika 2014-06-09 14:01
zawsze wrzaca woda z dodatkiem masla ,lub margaryny,nie traca wtedy witamin!
Cytować
 
 
+5 #35 mietek 2014-05-31 13:07
Cytuję Joanna:
Moja mama przekazała mi taki sposób gotowania ziemniaków: do końca roku zalewamy gorącą wodą, od Nowego Roku zimną. Tak gotuję od dziesięcioleci i jest zawsze ok, chyba że ziemniaki trafię beznadziejne.

Wszystko zależy od twardości wody!
Cytować
 
 
0 #34 Joanna 2014-04-30 17:51
Moja mama przekazała mi taki sposób gotowania ziemniaków: do końca roku zalewamy gorącą wodą, od Nowego Roku zimną. Tak gotuję od dziesięcioleci i jest zawsze ok, chyba że ziemniaki trafię beznadziejne.
Cytować
 
 
+6 #33 Elżbieta 2014-04-28 14:35
Cytuję Lusia:
ziemniaki zalewa się goracą wodą , nie zimną . Naprawde i są pyszne !!!


Zdaniem kilku autorytetów kulinarnych, rzeczywiście ziemniaki powinno się zalewać gorącą a nie zimna wodą, więc nie rozumiem skąd te minusy ?????
Cytować
 
 
+3 #32 Joanna 2014-04-25 21:09
Gabrielo szparagi gotuję na średnim ogniu do momentu, aż widelec będzie się w nie łatwo wbijał. Czas gotowania zależy od gatunku i grubości szparagów.
Cytować
 
 
+3 #31 Gabriela 2014-04-25 13:48
Szparagi były białe i wyszły... troszkę za twarde. Czy może Pani dodać informację w jakiej temperaturze /na dużym czy małym ogniu/ należy gotować? Ale kuszenie szparagami jak najbardziej było... kuszące. Już zjedzone. Dziękuję
Cytować
 
 
+9 #30 Ola 2014-03-15 15:38
W Limburgii, czyli stolicy szparagow biale szparagi obieramy ze skorki, robimy wywar ze skorki. Odcedzamy. W "buliinie" gotujemu szparagi z dodatkiem szczypty soli i lyzeczki cukru. Podajemy z parzona szynka, pieczonymi w foli ziemimniakami i ugotowanym na twardo jajkiem. Do tego polewamy sosem Holenderskim lub rozpuszczonym maslem. Najlepiej smakuje z Pinot Blanc.
Polecam
Cytować
 
 
+6 #29 Małgorzata 2013-06-26 13:39
Cytuję Magdalena:
Szczerze mówiąc szparagi powinno się podsmażać na maśle/oliwie z oliwek, a nie gotować :)
...spróbujcie, szparagi zachowują wtedy swoje wszystkie walory smakowe 'wiążąc się' z tłuszczem, a nie 'oddając'cały swój smak do wody :D


Ja gotuję szparagi na parze na półtwardo, a potem podsmażam chwilkę na maśle lub maśle z oliwą. Na końcu przyprawiam solą, szczyptą cukru i zajadam.
Cytować
 
 
+5 #28 Małgorzata 2013-06-26 13:33
Cytuję Aga:
proszę o pomoc! pierwszy raz gotowałam szparagi według tego co jest podane w artykule, niestety wyszły mi bardzo żylaste, nie da się ich pogryźć i są trochę bez smaku, na pewno nie gotowałam je za krótko bo nawet trochę dłużej niż jest podane :( nie wiem co zrobiłam źle? może mi ktoś podpowiedzieć jaki one powinny mieć smak, chociaż w przybliżeniu?


Możliwe, że były zwyczajnie stare, bądź za cienko je obrałaś.
To były białe szparagi?
Następnym razem spróbuj szparagów zielonych - są mniej włókniste, nie trzeba ich obierać i mają bardziej wyrazisty smak.
Cytować
 
 
+4 #27 Patrycja 2013-06-23 17:38
Pierwszy raz jadlam biale szparagi przed chwilą. Zastosowalam się do wskazówek z artykulu. Moim zdaniem podobne w smaku do kalafiora, tylko bardziej wodniste, nic specjalnego. Szkoda kasy. Polalam je sosem z sera pleśniowego z pieprzem, mlekiem i galką muszkatolową. Bez tego sosu bylyby calkowicie bez smaku. Więcej biaych szparagów nie kupię.
Cytować
 
Jesien_250x250
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu