Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl
www.Domowe-Gotowanie.pl


Pesto Drukuj Email
czwartek, 27 października 2011 20:02

pesto

Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi (Pesto alla genovese). Idealne nie tylko do makaronu, ale również do pizzy, mięs, ryb, sera, czy chleba. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200ml pesto.

Składniki:

  • 60g świeżych listków bazylii (= 2 doniczki bazylii)
  • 2 ząbki czosnku
  • 35g orzeszków piniowych
  • 60g startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 70- 80ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz według uznania
Sposób przygotowania:
  1. Listki bazylii umyć i dobrze wysuszyć.
  2. Czosnek obrać.
  3. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
  4. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
  5. Pesto można również zamrozić.

Smacznego Smile.

02

03

04

follow_bird-b
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 

Komentarze  

 
+6 #15 Tomek 2013-09-09 15:07
Pyszne!!! Wyciąłem całą hodowlę bazylii
Cytować
 
 
+2 #14 Heimao 2013-07-30 22:07
Pesto wyszło mi rewelacyjne! nawet nie myślałam, że to takie proste. widzę koniec bliski naszych bazyliowych zarośli... na sałatki tyle tego nie szło...
Dziękuję!
Cytować
 
 
-1 #13 Judyta 2013-06-27 18:45
Swietny przepis, smaczne pesto mi wyszlo. Tylko po zblendowaniu otrzymalam taj jak by paste, jednolita mase. Co moge zrobic, albo inaczej zrobic aby otrzymac pesto jak na zdjeciach, z widocznymi kawaleczkami bazyli i innych skladnikow? Pozdrawiam


użyj rozdrabniacza zamiast blendera :)
Cytować
 
 
0 #12 Kasia 2013-06-09 12:11
Cytuję alergiczka:
czy czosnek można czymś zstąpić, mój organizm tego nie toleruje, może lubczyk? pytam poważnie.

Można zastąpić Czosnkiem niedźwiedzim - to roślina :)
Cytować
 
 
+1 #11 Joanna 2013-04-13 20:55
Alergiczko to może go po prostu pomiń.
Cytować
 
 
-4 #10 alergiczka 2013-04-13 09:53
czy czosnek można czymś zstąpić, mój organizm tego nie toleruje, może lubczyk? pytam poważnie.
Cytować
 
 
+3 #9 beatriczenkiczen 2013-04-10 09:02
Wyszło nieziemskie...uwielbiam pesto!!!!!!!!!! !
Cytować
 
 
0 #8 ufo 2013-03-23 00:51
Cytuję Asia:
Swietny przepis, smaczne pesto mi wyszlo. Tylko po zblendowaniu otrzymalam taj jak by paste, jednolita mase. Co moge zrobic, albo inaczej zrobic aby otrzymac pesto jak na zdjeciach, z widocznymi kawaleczkami bazyli i innych skladnikow? Pozdrawiam


Siekać musisz
Cytować
 
 
-10 #7 Hrabianka 2013-02-16 19:03
Cytuję hrabia:
jak wy to jecie? jak zmieszana trawa z pokrzywą...

hrabia


powiem tak

też bylam hrabianką dopóki nie spróbowałam dobrego pesto z makaronem.... pycha!
Cytować
 
 
+10 #6 Joanna 2013-02-05 18:54
Marcinie możesz dać inne orzechy np. nerkowce, ziemne niesolone, włoskie lub migdały bez skórki, pestki słonecznika.
Cytować
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
Nowa Kolekcja K 250x250
 
Wielka_wyprzedaz Image Banner 300 x 250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

pinterest

follow_bird-b