Domowe-Wypieki.pl

Pfeffernüsse (18 Dec 2014)
Marlenka (12 Dec 2014)

Fani na Google+

Fani na Facebook'u

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Gotowanie.pl


Pesto Drukuj Email
czwartek, 27 października 2011 20:02

pesto

Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi (Pesto alla genovese). Idealne nie tylko do makaronu, ale również do pizzy, mięs, ryb, sera, czy chleba. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200ml pesto.

Składniki:

  • 60g świeżych listków bazylii (= 2 doniczki bazylii)
  • 2 ząbki czosnku
  • 35g orzeszków piniowych
  • 60g startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 70- 80ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz według uznania
Sposób przygotowania:
  1. Listki bazylii umyć i dobrze wysuszyć.
  2. Czosnek obrać.
  3. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
  4. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
  5. Pesto można również zamrozić.

Smacznego Smile.

02

03

04

follow_bird-b
a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
+2 #23 Piotr 2014-08-01 19:06
Przeczytałem, zrobiłem, zjadłem. Do tego butelka ZInfandela. Przepis wyśmienity na stałe wejdzie do użytku w naszej kuchni!
Cytować
 
 
-1 #22 An IloraC 2014-07-19 16:01
Cytuję ppaakk:
Witam,
Będę miała nie długo gości i pomyślałam,że zrobie pesto.. więc moje pytanie brzmi:
Czy orzeszki piniowe muszą być w pesto? Czy można je zastąpić orzechami włoskimi czy nie zmienią smaku pesto czy zmienią?
Czekam na odpowiedź. :-)


polecam migdały,w ostateczności orzechy włoskie :)
Cytować
 
 
0 #21 ppaakk 2014-07-18 19:55
Aha,,dziękuje za odpowiedź i nie mogę się doczekać wypróbowaniia pani przepisu:)
Cytować
 
 
+1 #20 Joanna 2014-07-18 19:35
ppaakk możesz dać inne orzechy. Włoskie mogą być lub np. nerkowce, ziemne niesolone, migdały bez skórki, pestki słonecznika. Smak może trochę się różnić. W końcu orzechy mają różny smak, ale też będzie smaczne.
Nie mieszam pesto z wodą z makaronu. Po prostu dodaję bezpośrednio do ciepłego makaronu.
Cytować
 
 
0 #19 ppaakk 2014-07-18 19:23
I jeszcze jedno pytanie:
Jak makaron ugotuje to zostawić szklanke wody z ugotowanego makaraonu i wlać do miski i dodać pesto,żeby było smaczne i oblebiło makaron?Tak trzeba robić?
Czekam i dziękuję za odpowiedź=)
Cytować
 
 
-1 #18 ppaakk 2014-07-18 19:15
Witam,
Będę miała nie długo gości i pomyślałam,że zrobie pesto.. więc moje pytanie brzmi:
Czy orzeszki piniowe muszą być w pesto? Czy można je zastąpić orzechami włoskimi czy nie zmienią smaku pesto czy zmienią?
Czekam na odpowiedź. :-)
Cytować
 
 
0 #17 Joanna 2014-07-15 18:17
Iwonko możesz zalać oliwą i przechować w lodówce max. do miesiąca. Chcąc przechować pesto dłużej powinnaś je zamrozić.
Cytować
 
 
+1 #16 Iwonka 2014-07-15 10:48
witam, czy jest możliwość żeby takie pesto zalać z góry oliwą i zostawić w słoiczku na zimę?
Cytować
 
 
+8 #15 Tomek 2013-09-09 15:07
Pyszne!!! Wyciąłem całą hodowlę bazylii
Cytować
 
 
+2 #14 Heimao 2013-07-30 22:07
Pesto wyszło mi rewelacyjne! nawet nie myślałam, że to takie proste. widzę koniec bliski naszych bazyliowych zarośli... na sałatki tyle tego nie szło...
Dziękuję!
Cytować
 
Jesien_250x250
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu