Domowe-Wypieki.pl

Lemon Curd (26 Oct 2014)
Bezy z czekoladą (16 Oct 2014)

Fani na Google+

Fani na Facebook'u

Ostatnie komentarze

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Gotowanie.pl


Pesto Drukuj Email
czwartek, 27 października 2011 20:02

pesto

Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi (Pesto alla genovese). Idealne nie tylko do makaronu, ale również do pizzy, mięs, ryb, sera, czy chleba. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200ml pesto.

Składniki:

  • 60g świeżych listków bazylii (= 2 doniczki bazylii)
  • 2 ząbki czosnku
  • 35g orzeszków piniowych
  • 60g startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 70- 80ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz według uznania
Sposób przygotowania:
  1. Listki bazylii umyć i dobrze wysuszyć.
  2. Czosnek obrać.
  3. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
  4. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
  5. Pesto można również zamrozić.

Smacznego Smile.

02

03

04

follow_bird-b
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
DARMOWA dostawa i zwrot
 
GRATIS dostawa i zwrot!
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu