Domowe-Wypieki.pl

Pfeffernüsse (18 Dec 2014)
Marlenka (12 Dec 2014)

Fani na Google+

Fani na Facebook'u

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Gotowanie.pl


Krem chrzanowy Drukuj Email
wtorek, 29 października 2013 09:57

krem chrzanowy

Krem chrzanowy nadaje się jako dodatek do wędliny lub jajek na twardo. W zależności od tego, jaki ostry chcemy uzyskać krem, możemy sparzyć więcej lub mniej chrzanu. Niektórzy nie parzą go wcale, ale wtedy jest on bardzo ostry.

Składniki:

  • 200g korzenia chrzanu
  • 3 jajka na twardo
  • 200g gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z ½ cytryny
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Chrzan obrać, pokroić na kawałki i zmiksować blenderem lub robotem kuchennym. (Ewentualnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach).
  2. Ok. 2/3 chrzanu przełożyć na sitko wyłożone gazą i przelać 1- 1,5 szklanki wrzątku. Dobrze odcisnąć.
  3. Wymieszać z resztą chrzanu i  skropić sokiem z cytryny.
  4. Dodać pokrojone w drobną kostkę jajka, śmietanę i majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Krem przełożyć do słoika, zakręcić i przechować do paru dni w lodówce.

Smacznego.

krem chrzanowy

follow_bird-b
a.xmas Campaign 750x200
 
Jesien_250x250
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu