Domowe-Wypieki.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl
www.Domowe-Gotowanie.pl


Tzatziki Drukuj Email
środa, 16 stycznia 2013 12:52

Tzatziki

Tzatziki to popularny grecki dip składający się przede wszystkim z jogurtu, czosnku i ogórka. W przepisie na tzatziki sprawdza się zasada: im mniej tym lepiej. Tzatziki nie powinno się wzbogacać o dodatkowe składniki jak np. cebula, ser biały czy feta, aby nie pozbawić go prawdziwego smaku.

Tzatziki podajemy jako dip do warzyw, chleba, gyrosa i mięsa z grilla.

Najlepiej smakuje schłodzony przynajmniej przez 1 godz. w lodówce.

Czosnku można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań.

Składniki:

  • 500ml jogurtu greckiego (możliwie gęstego)
  • ok. 300g ogórka
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ogórka obrać, przeciąć wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążyć pestki. (Inaczej tzatziki wyjdą za płynne). Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Ogórka posolić i pozostawić na ok. 10- 15min. Kolejno odlać wytworzoną wodę. Dodać jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Całość przełożyć do miseczki, polać łyżką oliwy, przykryć np. folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godz. do lodówki.

Smacznego.

Tzatziki

follow_bird-b
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 

Komentarze  

 
+2 #6 artur 2014-07-02 18:09
Cytuję Mark:
Cytuję Ewa:
Robilam tzatzyki w greckiej restauracji pod okiem rodzonej Greczynki i z tego co wiem to ogorkow sie ani nie obiera, ani nie wydraza. Sciera sie na tartce, soli i wyciska nadmiar soku. Nie ma wtedy mozliwosci, zeby bylo za rzadkie. Czesto tez dodawalo sie do niego oregano.


Ja właśnie pracuję w restauracji greckiej i potwierdzam recepturę którą napisała koleżanka. :)


Ja też pracowałem w Loutraki pod Koryntem i masz rację
Cytować
 
 
-1 #5 kasia 2014-05-19 12:08
ja dodaje jeszcze suszony koperek i lyzke majonezu
Cytować
 
 
+2 #4 Mark 2014-04-28 16:40
Cytuję Ewa:
Robilam tzatzyki w greckiej restauracji pod okiem rodzonej Greczynki i z tego co wiem to ogorkow sie ani nie obiera, ani nie wydraza. Sciera sie na tartce, soli i wyciska nadmiar soku. Nie ma wtedy mozliwosci, zeby bylo za rzadkie. Czesto tez dodawalo sie do niego oregano.


Ja właśnie pracuję w restauracji greckiej i potwierdzam recepturę którą napisała koleżanka. :)
Cytować
 
 
0 #3 ELA 2013-07-19 18:19
oregano i koniecznie posiekana świeża mięta pieprzowa(też grecki oryginał :P ), bez mięty to nie to , szczególnie do mięs i kiełbas z grila
Cytować
 
 
+7 #2 Joanna 2013-01-29 21:43
Ewo sposobów na przygotowanie Tzatziki jest tak wiele jak rodzin greckich ;-) To tak, jak przykładowo z naszymi kluskami śląskimi. Każdy robi tak, jak go w domu nauczono.
Cytować
 
 
+11 #1 Ewa 2013-01-29 21:38
Robilam tzatzyki w greckiej restauracji pod okiem rodzonej Greczynki i z tego co wiem to ogorkow sie ani nie obiera, ani nie wydraza. Sciera sie na tartce, soli i wyciska nadmiar soku. Nie ma wtedy mozliwosci, zeby bylo za rzadkie. Czesto tez dodawalo sie do niego oregano.
Cytować
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

pinterest

follow_bird-b