Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami i cebulą. Prosty i tani obiad, jak również jedno z dań wigilijnych. Polecam podawać ze szklanką czerwonego barszczu.

Składniki na ok. 8- 9 sztuk:

Ciasto naleśnikowe:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml gazowanej wody mineralnej*
  • 2 jajka
  • 225 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli

Farsz:

  • 600 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego

Panierka:

  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować farsz: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku posiekać drobno.
  2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki lub posiekać drobno.
  3. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i wymieszać. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody i lekkiego przyrumienienia się pieczarek. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku). Odstawić na bok do wystygnięcia.
  4. Przygotować ciasto naleśnikowe: Mleko, wodę i jajka wymieszać np. trzepaczką. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. (Można zmiksować blenderem). Dodać sól i wymieszać.
  5. Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki na odrobinie oleju. Gotowe układać na talerzu, jeden na drugim.
  6. Farsz rozłożyć na naleśnikach, zostawiając brzegi wolne. Założyć boki naleśnika na farsz i zwinąć w rulon.

2

3

4

5

6

  1. Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą.
  2. Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
  3. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju z każdej strony, aż do zarumienienia się bułki.

Uwaga:

* W przypadku braku wody gazowanej można użyć zwykłej.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4 (po 2 krokiety)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Krokiety z pieczarkami Krokiety z pieczarkami