Lasagne ze szparagami i szpinakiem

Lasagne ze szparagami i szpinakiem

Wiosenna lasagne na bogato, z białymi szparagami i szpinakiem. Jest pyszna, sycąca, a do tego ładnie wygląda.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • makaron do lasagne (najlepszy jest taki, który nie wymaga wcześniejszego gotowania)
  • 1 kg białych szparagów
  • 750g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 125g sera mozzarella (1 kulka)
  • 1 łyżeczka + 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej (20g)
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

  1. Białe szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i pokroić na kawałki o długości ok. 4 cm. (Łupin i odciętych końcówek nie wyrzucać).
  2. Szparagi przełożyć do garnka i zalać 1 litrem wody. Wodę posolić, dodać szczyptę cukru i łyżeczkę masła. Szparagi gotować ok. 10 minut, aż będą półmiękkie. Następnie wyciągnąć je łyżką cedzakową, odstawić na bok, a do wywaru dodać łupiny i odcięte końcówki i gotować jeszcze 5 minut. Wywar szparagowy przecedzić przez sitko, odmierzyć 300ml i odstawić na bok. (Łupiny i końcówki wyrzucić).
  3. Przygotować szpinak. Świeży szpinak umyć, osuszyć, odciąć ogonki i posiekać drobno. (Szpinak mrożony rozmrozić, odlać wodę i posiekać drobno).
  4. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni. Dodać cebulę i czosnek i podsmażyć. (Cebula ma się zeszklić, ale nie zbrązowieć). Dodać szpinak i gotować ok. 10 minut, ciągle mieszając, aż cała woda odparuje i szpinak zmięknie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać śmietanę i wymieszać. Odstawić na bok.
  5. Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Garnek ściągnąć z ognia, wlać 300ml zimnego wywaru ze szparagów, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać sól i pieprz. Gotować chwilę ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
  6. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę sosu beszamelowego. Kolejno położyć makaron. Na makaron wyłożyć ponownie sos beszamelowy, szpinak i na końcu szparagi. Następne warstwy wykładać tak samo: makaron, sos beszamelowy, szpinak, szparagi. Na górę wyłożyć makaron, posmarować sosem i rozłożyć plasterki sera mozzarella.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, aż makaron będzie miękki.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Lasagne ze szparagami i szpinakiem Lasagne ze szparagami i szpinakiem