Tarta ze szparagami

Składniki na 4- 6 porcji:
Ciasto kruche:

  • 150g mąki pszennej
  • 120g masła
  • jajko
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 500g zielonych szparagów
  • zielona cebulka (dymka)
  • 100g creme fraiche (kupnej lu z przepisu: "Creme Fraiche")
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pomidorki koktajlowe
  • sól ziołowa, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Szparagi umyć i odciąć końcówki. Szparagi przeciąć na pół. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Dobrze odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  3. Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  4. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
  5. Creme fraiche wymieszać z jajkami, mąką, solą ziołową i pieprzem.
  6. Formę na tarte (lub tortownicę) o średnicy 26- 28cm wysmarować masłem (lub margaryną). Ciasto wykleić w formie, wyklejając również wysoko brzegi. Ciasto posypać cebulką i ułożyć na niej szparagi. Następnie rozłożyć pomidorki. Całość zalać śmietaną z jajkami.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, na złoty kolor, w temperaturze 180°C.

02

03