Ryba na marchewce

Ryba na ostro w towarzystwie słodkiej, duszonej marchewki. Smak całej potrawy wzbogacony jest o cynamon, cytrynę i pomarańczę. Wszystkie dodatki bardzo dobrze do siebie pasują.

Do ryby serwujemy dip jogurtowy ze szczypiorkiem. Danie proponuję podawać z ryżem.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • ok. 600- 700g filetów rybnych
  • 1 kg marchewki
  • 1- 2 łyżki masła
  • 150g jogurtu greckiego (ewentualnie zwykłego, naturalnego)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • oliwa z oliwek (ewentualnie olej)
  • po ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny i pomarańczy 
  • 1 laska cynamonu
  • sól, cukier, przyprawa chili w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować dip. Jogurt grecki wymieszać ze szczypiorkiem, startą skórką z cytryny i pomarańczy. Doprawić szczyptą soli i cukrem do smaku.
  2. Marchewki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka. Dodać masło, szczyptę soli, 1 łyżeczką cukru, laskę cynamonu i szklankę wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Przemieszać delikatnie od czasu do czasu.
  3. W tym czasie przygotować rybę. Filety rybne umyć i osuszyć. Jeśli są duże można przekroić je na pół. Oprószyć solą i delikatnie chili. Usmażyć na niedużej ilości oliwy z każdej strony.
  4. Na środku talerza ułożyć marchewkę z odrobiną sosu. Na marchewce położyć rybę. Podawać z ryżem i dipem.
Smacznego.

Inspiracją był przepis Alfonsa Schuhbeck'a z magazynu: “Mit Liebe”.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50min.
porcje

Ilość porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Ryba na marchewce

Ryba na marchewce