Kluski na parze

Kluski na parze

Kluski na parze zwane również pampuchami to mięciutkie, drożdżowe bułeczki gotowane na parze. W Niemczech i Austrii zwane pod nazwą Germknödel nadziewane są powidłami śliwkowymi, a z góry posypane zmielonym makiem z cukrem pudrem i polane roztopionym masłem. Taką właśnie wersję prezentuję Wam poniżej.

W Polsce kluski na parze robi się właściwie z czym się lubi. Mogą być nadziane powidłami, dżemem, marmoladą, kremem czekoladowo- orzechowym, a nawet bez nadzienia. U mnie w domu podawało się je polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Można również polać je sosem waniliowym.

Składniki na ok. 8 klusek:

  • 400g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 1 jajko
  • 30g cukru
  • 50g masła lub margaryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe/ marmolada/ nutella
  • 150g masła
  • 40g mielonego, suchego maku
  • 40g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 7 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto i powoli dolewać roztopiony tłuszcz. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30- 40minut).
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto podzielić na ok. 8 równych części.

2

  1. Z każdej części ciasta uformować kulkę, spłaszczyć ją na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę powideł, zlepić (naciągając brzegi do góry) i uformować okrągłą kluskę. Tak przygotowane kluski pozostawić na blacie posypanym mąką (złączeniem do dołu), przykryć z góry ściereczką i pozostawić na chwilę, aby jeszcze podrosły.

3

  1. W tym czasie zagotować wodę (w dużym garnku z przywiązaną na górze ściereczką lub gazą, lub parowarze).
  2. Gotowe kluski układać w garnku, pozostawiając duże odstępy między nimi, przykryć i parować ok. 10 minut, aż kluski ładnie się napuszą. Gotowe kluski ułożyć na talerzach.
  3. Zmielony mak wymieszać z cukrem pudrem, posypać nim kluski i polać roztopionym, gorącym masłem.
  4. Podawać od razu na ciepło.
 

Kuchnia:

Polska, Niemiecka, Austriacka

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 8 klusek

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Kluski na parze Kluski na parze