Marchewkowe pancakes

Puszyste, delikatne pancakes z dodatkiem startej marchewki. Są słodkie, wilgotne i delikatnie cytrynowe. Można je podawać z syropem klonowym, cukrem pudrem lub innym dodatkiem według uznania. Bardzo smakują szczególnie dzieciom.

Składniki na ok. 6 sztuk:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

  • 140 g mąki pszennej
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 6 g proszku do pieczenia (ok. 1 ½ łyżeczki)
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g marchewki (waga po obraniu i odcięciu końcówek)
  • starta skórka z cytryny lub limonki
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, cukier i sól.
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance).
  3. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajko, mleko i olej. Wmieszać marchewkę i skórkę z cytryny. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Pancakes smażyć na patelni z małą ilością oleju (ok. 1 łyżki), nabierając po jednej, kopiatej łyżce ciasta na każdy pancake. Zrobić odstępy między placuszkami. Smażyć na niskiej mocy palnika, aż na cieście z góry pojawią się "pęcherzyki". Wtedy placki odwrócić i usmażyć na złotobrązowy kolor.

Źródło: Przepis z blogu: mari-to-kazuo

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6- 7

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Marchewkowe pancakes Marchewkowe pancakes Marchewkowe pancakes