Domowe-Wypieki.pl

Pfeffernüsse (18 Dec 2014)
Marlenka (12 Dec 2014)

Fani na Google+

Fani na Facebook'u

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Gotowanie.pl


Leniwe pierogi Drukuj Email
sobota, 25 lutego 2012 22:54

leniwe

Składniki na ok. 3- 4 porcje:

  • 500g twarogu (półtłustego)
  • 3 jajka
  • sól
  • 1 szklanka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Ser utrzeć z żółtkami. (Najlepiej rozgniatać tłuczkiem do ziemniaków lub pałką do ciasta).
  3. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy serowej.
  4. Na końcu dodać mąkę i zagnieść ciasto. (Ciasto będzie lekko klejące. Jeśli będzie taka potrzeba, dosypać jeszcze trochę mąki. Cała sztuka polega na tym, aby dodać jej jak najmniej, wtedy pierogi będą pulchne).
  5. Ciasto najlepiej podzielić na pół. Jedną połowę przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek lekko spłaszczyć. (Można zrobić dodatkowo nożem delikatnie nacięcia tworząc kratkę). Wałek pociąć na ukośne kawałki. To samo zrobić z drugą połową ciasta.
  6. Gotować porcjami w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyciągnąć łyżką cedzakową.
  7. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem (najlepiej brązowym).

Smacznego.

02

03

follow_bird-b
a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
+1 #38 Anna 2014-12-01 21:41
Wyszly super dzieki za przepis!
Cytować
 
 
+2 #37 Ewelina 2014-09-21 11:40
bardzo dobre super
:lol:
Cytować
 
 
+2 #36 emilia 2014-06-23 18:48
Pyszne.przepis idealny.polecam
Cytować
 
 
+6 #35 Justyna 2013-09-10 11:32
Dziś właśnie zrobiłam Twoje leniwe, ale mąki musiałam dodać więcej , wyszły pyszne ,,, danie szybkie ...
Cytować
 
 
+4 #34 Natasza 2013-05-26 12:01
U nas zawsze się je nazywało, nie leniwe pierogi, lecz "Kluseczki z miseczki" :) Poza tym, ja zawsze jeszcze do nich dodaje troszkę kaszy mannej :)
Cytować
 
 
0 #33 Aggie 2013-02-20 18:06
Przepis jest dobry, leniwce wyszły smaczne ja osobiście do ciasta dodałam trochę cukru aby od razu były słodkie, po ugotowaniu posypane cynamonem zmieszanym z cukrem, pycha
Cytować
 
 
+2 #32 Monika 2013-02-14 13:49
A ja zmiksowałam w blenderze ser i żółtka, potem dodałam pianę z białek i posypywałam mąką... Ciasta nie gniotłam, tylko mieszałam łyżką- mąki dodałam mniej niż w przepisie... Potem łyżką kładłam na posypany stół i formowałam wałek- pierożki wyszły pulchniutkie i pyszniutkie:)
Cytować
 
 
+1 #31 Kaśka 2013-01-26 21:15
Jak sie trochę oleju na ręce da, to sie już aż tak nie klei.
Cytować
 
 
+5 #30 David 2013-01-24 13:54
Świetny przepis i pierogi pycha ale zabrakło mi jednego - posypujemy cukrem i CYNAMONEM. Od dzieciństwa tak właśnie pamiętam smak leniwych. A na pierwsze danie oczywiście - zupa owocowa. Smacznego!
Cytować
 
 
-1 #29 Magda M. 2013-01-23 19:46
Ja dziś robiłam i wyszły super. Mimo ze ciasto sie kleiło udało mi się je opanować i zrobiłam ze szklanką i może jeszcze 1/4 kolejnej szkl. Kleiło się gdy ugniatałam,ale posypałam mąką blat i położyłam ciasto na tą mąkę, ręce suche i lekko obtoczone mąką i rolowałam wałki. Wszystko poszło ok :)
Były miękkie i puszyste. Po ugotowaniu przysmażyłam na patelni i zajadaliśmy się nimi :) Córka i ja z cukrem, partner z cebulką :)super przepis
Cytować
 
Jesien_250x250
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu