Domowe-Wypieki.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl
www.Domowe-Gotowanie.pl


Leniwe pierogi Drukuj Email
sobota, 25 lutego 2012 22:54

leniwe

Składniki na ok. 3- 4 porcje:

  • 500g twarogu (półtłustego)
  • 3 jajka
  • sól
  • 1 szklanka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Ser utrzeć z żółtkami. (Najlepiej rozgniatać tłuczkiem do ziemniaków lub pałką do ciasta).
  3. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy serowej.
  4. Na końcu dodać mąkę i zagnieść ciasto. (Ciasto będzie lekko klejące. Jeśli będzie taka potrzeba, dosypać jeszcze trochę mąki. Cała sztuka polega na tym, aby dodać jej jak najmniej, wtedy pierogi będą pulchne).
  5. Ciasto najlepiej podzielić na pół. Jedną połowę przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek lekko spłaszczyć. (Można zrobić dodatkowo nożem delikatnie nacięcia tworząc kratkę). Wałek pociąć na ukośne kawałki. To samo zrobić z drugą połową ciasta.
  6. Gotować porcjami w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyciągnąć łyżką cedzakową.
  7. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem (najlepiej brązowym).

Smacznego.

02

03

follow_bird-b
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 

Komentarze  

 
0 #36 emilia 2014-06-23 18:48
Pyszne.przepis idealny.polecam
Cytować
 
 
+1 #35 Justyna 2013-09-10 11:32
Dziś właśnie zrobiłam Twoje leniwe, ale mąki musiałam dodać więcej , wyszły pyszne ,,, danie szybkie ...
Cytować
 
 
+3 #34 Natasza 2013-05-26 12:01
U nas zawsze się je nazywało, nie leniwe pierogi, lecz "Kluseczki z miseczki" :) Poza tym, ja zawsze jeszcze do nich dodaje troszkę kaszy mannej :)
Cytować
 
 
+2 #33 Aggie 2013-02-20 18:06
Przepis jest dobry, leniwce wyszły smaczne ja osobiście do ciasta dodałam trochę cukru aby od razu były słodkie, po ugotowaniu posypane cynamonem zmieszanym z cukrem, pycha
Cytować
 
 
+2 #32 Monika 2013-02-14 13:49
A ja zmiksowałam w blenderze ser i żółtka, potem dodałam pianę z białek i posypywałam mąką... Ciasta nie gniotłam, tylko mieszałam łyżką- mąki dodałam mniej niż w przepisie... Potem łyżką kładłam na posypany stół i formowałam wałek- pierożki wyszły pulchniutkie i pyszniutkie:)
Cytować
 
 
-2 #31 Kaśka 2013-01-26 21:15
Jak sie trochę oleju na ręce da, to sie już aż tak nie klei.
Cytować
 
 
+7 #30 David 2013-01-24 13:54
Świetny przepis i pierogi pycha ale zabrakło mi jednego - posypujemy cukrem i CYNAMONEM. Od dzieciństwa tak właśnie pamiętam smak leniwych. A na pierwsze danie oczywiście - zupa owocowa. Smacznego!
Cytować
 
 
+1 #29 Magda M. 2013-01-23 19:46
Ja dziś robiłam i wyszły super. Mimo ze ciasto sie kleiło udało mi się je opanować i zrobiłam ze szklanką i może jeszcze 1/4 kolejnej szkl. Kleiło się gdy ugniatałam,ale posypałam mąką blat i położyłam ciasto na tą mąkę, ręce suche i lekko obtoczone mąką i rolowałam wałki. Wszystko poszło ok :)
Były miękkie i puszyste. Po ugotowaniu przysmażyłam na patelni i zajadaliśmy się nimi :) Córka i ja z cukrem, partner z cebulką :)super przepis
Cytować
 
 
+2 #28 Ania 2013-01-10 14:35
Sztuka polega na jak najszybszym zagnieceniu ciasta...
inaczej robi się paciaja a dodawanie mąki wcale sytuacji nie poprawia. :roll:
Cytować
 
 
0 #27 Asia K. 2012-12-30 18:14
Rzeczywiście, mi też nie było łatwo odkleić ciasta od rąk i blatu:) dodałam sporo mąki i w końcu się udało, ale nie były takie puszyste. Jak na pierwszy raz jestem zadowolona:)
Cytować
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

pinterest

follow_bird-b