Domowe-Wypieki.pl

Bezy z czekoladą (16 Oct 2014)
Chleb rodzynkowy (15 Oct 2014)

Fani na Google+

Fani na Facebook'u

Ostatnie komentarze

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Gotowanie.pl


Pancakes Drukuj Email
niedziela, 23 października 2011 22:22

Pancakes

Przepis na klasyczne, amerykańskie pancakesy (naleśniki). Odpowiednio przygotowane są mięciutkie i bardzo puszyste. Bardzo smaczne. Tradycyjnie podawane są z syropem klonowym, ale pasuje do nich również każdy słodki dodatek, jaki używa się do zwykłych naleśników. Przepis według Cynthii Barcomi.

Składniki dla ok. 4 osób:
Suche składniki:

  • 180g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru (30g)
  • szczypta soli
Płynne składniki:
  • 200ml mleka
  • 30g roztopionego masła
  • 2 jajka
Sposób przygotowania:
  1. W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej płynne. Składniki suche dodać do płynnych i wymieszać. (Uwaga: Nie mieszać za dużo. Tylko do połączenia składników. W przeciwnym wypadku pancakesy będą twarde. Jeśli powstaną grudki, to nic nie szkodzi. Lepiej z grudkami, niż ciągłe mieszanie).
  2. Pancakes smażyć na patelni z małą ilością masła, na średnim ogniu z dwóch stron. Nakładać po 2- 4 łyżki ciasta na jeden pancake. Zrobić odstępy między placuszkami. Dopiero, gdy na cieście z góry pojawią się „pęcherzyki”, placuszek odwrócić. W żadnym wypadku nie obracać placka ciągle z jednej strony na drugą. Gdy pancakes będą usmażone na złoto- brązowy kolor, ściągnąć je z patelni i najlepiej wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, aby pozostały ciepłe. W tym czasie usmażyć resztę pancakes.
  3. Podawać z syropem klonowym lub z ulubionym dodatkiem do naleśników.

Smacznego Smile.

02

03

follow_bird-b
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
DARMOWA dostawa i zwrot
 
GRATIS dostawa i zwrot!
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu