Domowe-Wypieki.pl

Pfeffernüsse (18 Dec 2014)
Marlenka (12 Dec 2014)

Fani na Google+

Fani na Facebook'u

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Gotowanie.pl


Pancakes Drukuj Email
niedziela, 23 października 2011 22:22

Pancakes

Przepis na klasyczne, amerykańskie pancakesy (naleśniki). Odpowiednio przygotowane są mięciutkie i bardzo puszyste. Bardzo smaczne. Tradycyjnie podawane są z syropem klonowym, ale pasuje do nich również każdy słodki dodatek, jaki używa się do zwykłych naleśników. Przepis według Cynthii Barcomi.

Składniki dla ok. 4 osób:
Suche składniki:

  • 180g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru (30g)
  • szczypta soli
Płynne składniki:
  • 200ml mleka
  • 30g roztopionego masła
  • 2 jajka
Sposób przygotowania:
  1. W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej płynne. Składniki suche dodać do płynnych i wymieszać. (Uwaga: Nie mieszać za dużo. Tylko do połączenia składników. W przeciwnym wypadku pancakesy będą twarde. Jeśli powstaną grudki, to nic nie szkodzi. Lepiej z grudkami, niż ciągłe mieszanie).
  2. Pancakes smażyć na patelni z małą ilością masła, na średnim ogniu z dwóch stron. Nakładać po 2- 4 łyżki ciasta na jeden pancake. Zrobić odstępy między placuszkami. Dopiero, gdy na cieście z góry pojawią się „pęcherzyki”, placuszek odwrócić. W żadnym wypadku nie obracać placka ciągle z jednej strony na drugą. Gdy pancakes będą usmażone na złoto- brązowy kolor, ściągnąć je z patelni i najlepiej wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, aby pozostały ciepłe. W tym czasie usmażyć resztę pancakes.
  3. Podawać z syropem klonowym lub z ulubionym dodatkiem do naleśników.

Smacznego Smile.

02

03

follow_bird-b
a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
0 #20 Greta 2014-05-13 12:57
Próbowałam i polecam :)
Cytować
 
 
0 #19 Joanna 2014-05-12 15:42 Cytować
 
 
0 #18 aga 2014-05-12 14:37
Nasze polskie są też takie , znane od lat. Smazyla je jeszcze moja babcia potem mama a teraz ja. Tzw. "Paluszki z jabłkami".
Cytować
 
 
0 #17 Beata 2014-01-27 09:27
Naleśniczki bardzo dobre próbowałam z iinych przepisow robic i nie zbyt dobre wychodziły i wróciłam do tego tylko nieraz zamiast mleka daje maślanke taką swojską i są pycha:-)
Cytować
 
 
+1 #16 ania 2013-07-12 19:10
zawistnicy piszą złośliwe komentarze, ale jeśli przestrzega się proporcji, wychodzą pyszne.
Cytować
 
 
+1 #15 Michał 2013-04-06 13:47
Super przepis, tylko zamiast masła łyżka oleju i wyśmienite!
Cytować
 
 
+3 #14 Joanna 2012-11-07 18:08
Gosiu a gdzie coś pisze o przesiewaniu, albo gdzie jest ten cytat?? Mam wrażenie, jakbyś nie o tym przepisie pisała :-?
Cytować
 
 
-12 #13 Gosia 2012-11-07 16:42
Kiepski przepis. Wypróbowałam, ponieważ szukałam idealnego przepisu. Ten jest najgorszy. sama jestem sobie winna, że robiąc nie myślałam... jak można cukier połączyć z mąką a później przesiewać kubkiem - przesiewakiem. jak można stworzyć taki przepis "nie wsypywać wszystkiego, tylko tyle żeby składniki się połączyły" połączą się zawsze - ale do jakiej konsystencji. SŁABIZNA TOTALNA_ NIE POLECAM. Jadłam zdecydowanie lepsze. Rezenzją niech będzie fakt, że dolałam mleka i zrobiłam " niby naleśniki".
Cytować
 
 
+1 #12 Dominika 2012-09-21 17:41
Przepis rzeczywiście super, ale ja osobiście do podanych proporcji dodaję drugie tyle cukru, czyli 4 łyżki i placuszki wcale nie wychodzą za słodki :)
Cytować
 
 
+1 #11 Eliza 2012-08-24 20:01
Robiłam po raz pierwszy z Twojego przepisu i wyszły pyszne, smakowały całej rodzinie więc pewnie często będę je robić.
Pozdrawiam ! :)
Cytować
 
Jesien_250x250
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu