Pancakes

Przepis na klasyczne pancakesy, czyli naleśniki amerykańskie. Odpowiednio przygotowane są mięciutkie i bardzo puszyste. Bardzo smaczne. Tradycyjnie podawane są z syropem klonowym, ale pasuje do nich również każdy słodki dodatek, jaki używa się do zwykłych naleśników.

Składniki na ok. 3 porcje (ok. 12 placuszków):

Suche składniki:

  • 180 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Płynne składniki:

  • 200 ml mleka, temperatura pokojowa
  • 30 g roztopionego masła
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa

Do smażenia:

  • masło klarowane, olej kokosowy lub olej rzepakowy

Do podania (do wyboru):

  • syrop klonowy, miód, cukier puder, świeże owoce, dżem, sos owocowy, waniliowy, czekoladowy

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać trzepaczką suche składniki, a w drugiej płynne. Składniki suche dodać do płynnych i wymieszać do połączenia się składników. (Nie mieszać za dużo. W przeciwnym wypadku pancakesy będą twarde. Jeśli powstaną grudki, to nic nie szkodzi. Lepiej z grudkami, niż za długie mieszanie).
  2. Placki smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu, na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Nakładać po ok. 1½- 2 łyżki ciasta na jeden pancake. Zrobić odstępy między placuszkami. Dopiero, gdy na cieście z góry pojawią się "pęcherzyki", placuszek obrócić. W żadnym wypadku nie obracać placka ciągle z jednej strony na drugą.
  3. Podawać z syropem klonowym lub z ulubionym dodatkiem do naleśników.

Źródło: Przepis według Cynthii Barcomi.

Kuchnia:

Amerykańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Pancakes Pancakes