Domowe-Wypieki.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl
www.Domowe-Gotowanie.pl


Paszteciki z mięsem Drukuj Email
wtorek, 30 listopada 2010 13:51

01

Bardzo smaczne paszteciki z mięsem wołowym. Po upieczeniu są delikatne i miękkie, a w środku wypełnione dużą ilością farszu. Farsz przygotowuję taki, jak na pierogi z mięsem.

Składniki na ok. 40 sztuk:
Ciasto:

  • 300- 350g mąki pszennej
  • 200g margaryny
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 100g gęstej, kwaśnej śmietany
Nadzienie:
  • ok. 500g mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, Vegeta
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • 1 jajko
Sposób przygotowania:
  1. Mięso wołowe ugotować z dodatkiem Vegety. (Wywaru nie wylewać).
  2. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebule podsmażyć na oleju.
  3. Mięso i cebule wraz z olejem zmielić. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem.
  4. Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.)
  5. Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego. 

02

  1. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. 

03

  1. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2cm.

04

  1. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.

Smacznego Smile.

05

follow_bird-b
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 

Komentarze  

 
0 #25 Joanna 2014-03-12 23:24
Marto gotujesz całą sztukę mięsa.
Cytować
 
 
0 #24 Marta 2014-03-12 19:33
mam pytanie co do gotowania mięsa czy gotować już zmielone mięso czy gotowac mięso w całości z tą vegetą ? wiem że to glupie pytanie ale nie umiem sobie tego wyobrazić , nie mam duzego doswiadczenia w kuchni :P
Cytować
 
 
0 #23 magda 2013-12-07 13:21
Dodaam jeszcze do farszu pieczarki i paprykę chili czerwoną i zieloną... Jest bardzo zmaczne i lekko pikantne:) dzięki za bazę wyjściową:))
Cytować
 
 
+1 #22 Sławek 2013-10-27 16:08
Miałem napisać jak skończę,właśnie próbuje inie mogę się oderwać.JESTEŚ BOSKA super przepis.
Cytować
 
 
+1 #21 Sławek 2013-10-27 12:49
Jestem w trakcie robienia tych pasztecików.Mięso,cebulę pieczarki,papry kę i cebulę zmieliłem przez maszynkę.wszystko to podsmażyłem.Ciasto mam zagniecione,wst awiłem na kilka minut do lodówki.Kończę bo zabieram się za zawijanie.Jakie wyjdą? Napiszę
Cytować
 
 
0 #20 Aleksandra 2013-07-03 16:58
dziekuje za wspanialy przepis,co prawda farsz zrobilam drobiowy ale smakuje bosko i taki latwe i kruche ciasto,super.
Cytować
 
 
0 #19 Justyna 2013-06-13 07:51
Paszteciki przepyszne. Mój synek wcinał aż miło było patrzeć. Gorąco polecam przepis.
Cytować
 
 
0 #18 Joanna 2013-04-10 14:08
Patko można.
Cytować
 
 
0 #17 Patka 2013-04-10 10:36
A czy można dodać wątróbkę z kurczaka? i zamiast mięsa wołowego dodać mięso wieprzowe?
Cytować
 
 
0 #16 madziunia 2012-12-31 12:52
Paszteciki zrobiy furorę teraz za każdym razem na imprezach życzą sobie tych pasztecików:))) Dzięki za szybki i atwy przepis:))
Cytować
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

pinterest

follow_bird-b