Domowe-Wypieki.pl

Lemon Curd (26 Oct 2014)
Bezy z czekoladą (16 Oct 2014)

Fani na Google+

Fani na Facebook'u

Ostatnie komentarze

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Gotowanie.pl


Pierogi z mięsem Drukuj Email
sobota, 09 października 2010 21:29

Pierogi z mięsem

Składniki na około 70 sztuk:
Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 300ml bardzo ciepłej wody
  • płaska łyżka soli
Nadzienie:
  • ok. 700g mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, Vegeta
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • boczek lub cebula
Sposób przygotowania:
  1. Mięso wołowe ugotować z dodatkiem Vegety. (Wywaru nie wylewać).
  2. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebule podsmażyć na oleju.
  3. Mięso i cebulę wraz z olejem zmielić. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Przygotować ciasto. Mąkę i sól wymieszać z bardzo ciepłą wodą (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste, ale nie wrzątek, żeby się nie poparzyć) i zagnieść jednolite, elastyczne, mięciutkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić.
  5. Ciasto podzielić na pół. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko najpierw jedną, później drugą połówkę ciasta. (W trakcie rozwałkowywania jednej połówki, drugą włożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby ciasto nie obeschło).
  6. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka (np. szklanką). Na środku nałożyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze boki.

03

  1. Gotować w osolonej wodzie około 2 min. od wypłynięcia.
  2. Wyciągać łyżką cedzakową i ciepłe pierogi podawać z podsmażonym na oleju boczkiem lub cebulą.

Smacznego Smile.

04

05

follow_bird-b
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
DARMOWA dostawa i zwrot
 
GRATIS dostawa i zwrot!
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu