Domowe-Wypieki.pl

Wafle trójkolorowe (30 Sep 2014)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl
www.Domowe-Gotowanie.pl


Pierogi z mięsem Drukuj Email
sobota, 09 października 2010 21:29

Pierogi z mięsem

Składniki na około 70 sztuk:
Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 300ml bardzo ciepłej wody
  • płaska łyżka soli
Nadzienie:
  • ok. 700g mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, Vegeta
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • boczek lub cebula
Sposób przygotowania:
  1. Mięso wołowe ugotować z dodatkiem Vegety. (Wywaru nie wylewać).
  2. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebule podsmażyć na oleju.
  3. Mięso i cebulę wraz z olejem zmielić. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Przygotować ciasto. Mąkę i sól wymieszać z bardzo ciepłą wodą (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste, ale nie wrzątek, żeby się nie poparzyć) i zagnieść jednolite, elastyczne, mięciutkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić.
  5. Ciasto podzielić na pół. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko najpierw jedną, później drugą połówkę ciasta. (W trakcie rozwałkowywania jednej połówki, drugą włożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby ciasto nie obeschło).
  6. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka (np. szklanką). Na środku nałożyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze boki.

03

  1. Gotować w osolonej wodzie około 2 min. od wypłynięcia.
  2. Wyciągać łyżką cedzakową i ciepłe pierogi podawać z podsmażonym na oleju boczkiem lub cebulą.

Smacznego Smile.

04

05

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #9 Artur 2014-06-26 15:17
Ciasto wspaniałe , nic dodać nic ująć . Ale do farszu mięsnego dodałem 3 ząbki czosnku . Po prostu rozkosz w gębie . Gorąco polecam .
Cytować
 
 
0 #8 Sofii 2014-06-04 14:34
Wygladaja BOSKO!!! Zdecydowanie wyprubuje ten przepis
Cytować
 
 
0 #7 Joanna 2013-05-16 21:43
Basiu mrozić możesz zarówno surowe jak i ugotowane pierogi. Surowe należy ułożyć w odstępach na tacce i włożyć do zamrażalnika, kolejno zmrożone należy przełożyć do woreczka do mrożenia i zamrozić. Ugotowane pierogi natomiast należy zahartować tj. przelać dokładnie zimną wodą. Następnie dobrze jest wymieszać je z olejem, aby się nie posklejały. Kolejno należy przełożyć je do woreczka do mrożenia i zamrozić.
Ciasto możesz wykorzytać do dowolnego nadzienia.
Cytować
 
 
-1 #6 Basia 2013-05-16 17:47
Pani Joanno,
wlasnie robie pierogi z Pani przepisu. Robie je z kapusta i grzybami. Smakuja niesamowicie. Jest to moja pierwsza udana proba na ciasto pierogowe. Wyszlo SUPER! Czy mona zamrazac pierogi po ugotowaniu czy lepiej przed ugotowaniem? I czy to ciasto mozna uzyc do pierogow na slodko, np. z jagodami? czy nalezy dodac cos wiecej?
Dziekuje za odpowiedz. Za przepis takze :-)
Cytować
 
 
+1 #5 agnieszka 2012-12-30 10:38
:P bardzo pyszne palce lizać
Cytować
 
 
+3 #4 Joanna 2010-10-10 12:22
Aniu zapraszam :-) . Zawsze robię jak najcieńsze ciasto i daję dużo farszu. Takie są dla nas najapetyczniejs ze.
Paula oj tak, je się je z przyjemnością :lol:
Kamel-itko dziękuję :-)
Cytować
 
 
-1 #3 karmel-itka. 2010-10-10 09:58
na tych zdjęciach prezentują się królewsko.
pyszne pierogi.
lubic je, oj, ja bardzo je lubic.
Cytować
 
 
+2 #2 Paula 2010-10-10 09:08
takie mięsne pierogi to prawdziwa uczta :)
Cytować
 
 
0 #1 Ania 2010-10-10 06:45
Rewelacyjne te pierogi - cieniutkie ciasto i tyle farszu!!! Wpraszam się jeśli można :-)
Cytować
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
DARMOWA dostawa i zwrot
 
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

pinterest

follow_bird-b