Węgierska zupa gulaszowa

Sycąca i rozgrzewająca zupa z kawałkami mięsa wołowego, papryki i według gustu również z ziemniakami. Z powodzeniem może być daniem głównym.

Składniki na ok. 4- 5 porcji:

  • 400 g mięsa wołowego na gulasz
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej)
  • 125 ml wytrawnego, czerwonego wina (lub bulionu w wersji dla dzieci)
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (puszka 400g)
  • 750 ml bulionu wołowego (lub 2 łyżki rosołu instant)
  • 3 papryki, np. czerwone i żółte
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Dodatkowo:

  • 3- 4 ziemniaki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obrać i pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać i pokroić drobno.
  2. Mięso pokroić w kostkę i często mieszając, przysmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać cebule i czosnek. Chwilę podsmażyć.
  3. Dodać przecier pomidorowy i mąkę. Całość wymieszać. Dodać pomidory z puszki (całą zawartość puszki, razem z sosem). Wlać wino. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodać ¾ litra bulionu (lub ¾ litra wody i rosół instant). Zagotować. Gulasz przykryć i gotować 1 ½ godziny. (Jeśli dodajemy ziemniaki, należy je obrać, pokroić w kostkę i dodać do gulaszu po ok. 1 godzinie gotowania. Gotować do miękkości).
  4. Papryki oczyścić, umyć i pokroić w dużą kostkę. Dodać na 20 minut przed końcem gotowania. Na końcu jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Rezepte pur".

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4- 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Węgierska zupa gulaszowa Węgierska zupa gulaszowa