Kotlety schabowe w panierce ziemniaczanej

Lubicie tradycyjne schabowe w panierce? A placki ziemniaczane? A co byście powiedzieli na schabowe panierowane w tartych ziemniakach? Spróbujcie, bo warto.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 kotlety schabowe
  • ok. 2 dużych ziemniaków
  • jajko
  • mąka pszenna
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
  2. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, oderwać listki i poszatkować.
  3. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Odcisnąć dokładnie sok i wymieszać z pietruszką. Posolić.
  4. Kotlety panierować w mące, rozkłóconym jajku i ziemniakach. (Ziemniaki rozłożyć na mięsie i dobrze docisnąć).
  5. Smażyć na średnim ogniu z każdej strony, do zarumienienia.

02

03