Kotlety z pieczarkami w sosie

Pyszny obiad. Kotlety zapiekane są z pieczarkami i cebulą w bardzo dobrym sosie z keczupu, musztardy i śmietany. Gorąco polecam.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kotlety schabowe
  • 2 duże cebule
  • ok. 600g pieczarek
  • ok. 125g boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • 100ml keczupu
  • 4 łyżki musztardy
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany
  • trochę mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety oczyścić, przyprawić solą i pieprzem i panierować w mące. Usmażyć na oleju z obu stron.
  2. Cebule obrać i pokroić w plasterki.
  3. Pieczarki oczyścić i przekroić na pół.
  4. Cebulę przysmażyć z boczkiem. Dodać pieczarki i usmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać keczup, musztardę i wymieszać.
  5. Do żaroodpornego naczynia włożyć kotlety, a na nie pieczarki z sosem. Całość polać śmietaną. (Naczynia nie przykrywać).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 200°C.
  7. Podawać z ziemniakami.

Kotlety z pieczarkami w sosie

Kotlety z pieczarkami w sosie

Kotlety z pieczarkami w sosie