Domowe-Wypieki.pl

Lemon Curd (26 Oct 2014)
Bezy z czekoladą (16 Oct 2014)

Fani na Google+

Fani na Facebook'u

Ostatnie komentarze

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Gotowanie.pl


Zapiekane polędwiczki wieprzowe Drukuj Email
środa, 17 marca 2010 13:14

polędwiczki wieprzowe

Składniki na ok. 4 porcje:

  • ok. 500g polędwicy wieprzowej
  • ok. 250g pieczarek
  • 1- 2 pomidory
  • ok. 200g sera mozzarella
Sos czosnkowy:
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
Marynata:
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Polędwicę pokroić na plasterki o grubości ok. 2cm.
  2. Przygotować marynatę. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę. Wymieszać z olejem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodać mięso, wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę (a najlepiej na noc).  
  3. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na 2 łyżkach oleju.
  4. Pomidory zalać wrzącą wodą, pozostawić na chwilę, zdjąć skórkę i pokroić na plastry.
  5. Ser mozzarella pokroić na plasterki.
  6. Polędwiczki usmażyć na patelni z obu stron. (Nie używać dodatkowo oleju. Ja smażę na marynacie). Polędwiczki przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na nie ułożyć plasterki pomidora.
  7. Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez prasę. Dodać majonez, jogurt, sól i pieprz. Sos czosnkowy wymieszać z usmażonymi pieczarkami. Wyłożyć na pomidory. Na górze rozłożyć ser mozzarella.
  8. Polędwiczki zapiec w piekarniku, aż ser się rozpuści.

Smacznego Smile.

02

03

04

follow_bird-b
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
DARMOWA dostawa i zwrot
 
GRATIS dostawa i zwrot!
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu