Domowe-Wypieki.pl

Przerwa (25 Aug 2014)
Zebra jogurtowa (14 Aug 2014)
Powidła śliwkowe (7 Aug 2014)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl
www.Domowe-Gotowanie.pl


Zapiekane polędwiczki wieprzowe Drukuj Email
środa, 17 marca 2010 13:14

polędwiczki wieprzowe

Składniki na ok. 4 porcje:

  • ok. 500g polędwicy wieprzowej
  • ok. 250g pieczarek
  • 1- 2 pomidory
  • ok. 200g sera mozzarella
Sos czosnkowy:
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
Marynata:
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Polędwicę pokroić na plasterki o grubości ok. 2cm.
  2. Przygotować marynatę. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę. Wymieszać z olejem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodać mięso, wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę (a najlepiej na noc).  
  3. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na 2 łyżkach oleju.
  4. Pomidory zalać wrzącą wodą, pozostawić na chwilę, zdjąć skórkę i pokroić na plastry.
  5. Ser mozzarella pokroić na plasterki.
  6. Polędwiczki usmażyć na patelni z obu stron. (Nie używać dodatkowo oleju. Ja smażę na marynacie). Polędwiczki przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na nie ułożyć plasterki pomidora.
  7. Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez prasę. Dodać majonez, jogurt, sól i pieprz. Sos czosnkowy wymieszać z usmażonymi pieczarkami. Wyłożyć na pomidory. Na górze rozłożyć ser mozzarella.
  8. Polędwiczki zapiec w piekarniku, aż ser się rozpuści.

Smacznego Smile.

02

03

04

follow_bird-b
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 

Komentarze  

 
0 #12 Joanna 2013-01-31 19:19
Gusiku biały ser (kulka) w zalewie.
Cytować
 
 
0 #11 Gusiek 2013-01-31 18:14
Mam pytanko: Dodajemy biały ser mozarella ten który używa się m.in. w sałatce z pomidorami czy ser żółty mozzarella który sprawdza się przy pizzach??Z góry dziękuję za odpowiedz:)
Cytować
 
 
0 #10 Joanna 2013-01-11 11:00
Marto jedno i drugie pasuje ;-)
Cytować
 
 
0 #9 Marta 2013-01-11 10:54
Witam:)
Zabieram się do tego dania:) a może mała podpowiedź z czym to zjeść? ziemniaczki? ryż? Dziękuję za podpowiedź
Cytować
 
 
0 #8 Natalia 2012-12-17 19:16
Naprawdę pyszne, robiłam dwukrotnie. Zamiast sosu sojowego (oszczędności) użyłam vegety w płynie. Danie pychotka, na stałe zagościło w mojej kuchni :)
Cytować
 
 
0 #7 Joanna 2012-12-09 20:57
Natalio w 180 stopniach, na grzałce góra/ dół piec ok. 5- 10 min, aż ser się rozpuści.
Cytować
 
 
0 #6 Natalia 2012-12-09 20:20
Mam pytanie, może głupie, ale w ilu stopniach piec te polędwiczki i mniej więcej ile czasu. Proszę o szybką odpowiedź, bo już się marynują :)
Cytować
 
 
0 #5 Joanna 2012-10-09 13:25
Sylwio kurki klasycznie robi się na maśle z cebulką. Tutaj też tak możesz zrobić. Zeszklij cebulę na maśle i następnie dodaj kurki. Smaż, aż będą dobre i woda wyparuje.
Cytować
 
 
0 #4 Sylwia 2012-10-09 13:02
Droga Joanno,
Przygotowuję wykwintną kolację i jednym z dań mają być te smakowite polędwiczki. Chciałabym jednak uszlachetnić tą potrawę i zamiast pieczarek dodać kurki(mam zamrożone). Czy uważasz, że to dobry pomysł?Jak je najlepiej przygotować? Na marginesie dziękuję za inspiracje, które od Ciebie czerpię, szczególnie w dziedzinie wypieków :)
Cytować
 
 
0 #3 foszka 2012-09-11 17:25
Zrobilam, pyszne, tylko nastepnym razem dam wiecej pomidorow.
Cytować
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

pinterest

follow_bird-b