Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl
www.Domowe-Gotowanie.pl


Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami Drukuj Email
wtorek, 12 października 2010 21:50

01

Składniki na 4 porcje:

  • 500g pieczarek
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała bułka (może być z dnia wczorajszego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • trochę mleka do namoczenia bułki
  • trochę startego sera żółtego (mało ok. 50g)
  • olej
  • folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
  1. Bułkę namoczyć w mleku. (Jeśli ktoś woli, może we wodzie)
  2. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
  3. Pieczarki oczyścić i pokroić plasterki.
  4. Jedną cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju razem z pieczarkami. (Cała woda musi wyparować). Przyprawić solą i pieprzem.
  5. Drugą cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju. Przysmażoną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, przeciśniętym przez prasę czosnkiem, jajkiem, odciśniętą bułką, solą, pieprzem i musztardą.
  6. Masę mięsną wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem. Łyżką (lub rękami) rozłożyć mięso w prostokąt o grubości 1,5 -2 cm. 

02

  1. Na mięso wyłożyć farsz z pieczarek, pozostawiając odstęp od brzegów.

03

  1. Mięso zwinąć w roladę. (Zwijać od dłuższego boku razem z folią i powoli ją odciągać i zwijać dalej. Boki rolady zacisnąć.) Gotową roladę zawiniętą w folię przełożyć do formy lub na blachę do pieczenia.

04

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 60min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie rozciąć folię i posypać z góry roladę serem żółtym. Dalej piec, aż ser się rozpuści ok. 10- 15min. Ser może się lekko zarumienić.

Smacznego Smile.

05

follow_bird-b
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 

Komentarze  

 
0 #20 Dziki 2014-04-02 16:32
Cytuję marysia:
Cudo, wlasnie robie 2 raz- moj mezus byl zakochany w tym daniu


Był? też zmodyfikowałaś farsz? :D hehehe

A tak serio to rewelacja :D
Cytować
 
 
0 #19 Tomek 2014-02-15 20:45
Bardzo, bardzo dobry pomysł. Przeczytałem kilkanaście przepisów, ale ten jest jednym z najprostszych więc się zdecydowałem i.... coś cudownego, przepyszna roladka. Zmodyfikowałem trochę farsz, ale tak naprawdę można ją robić z czymkolwiek. Prosty, ale wybitny pomysł. POLECAM WSZYSTKIM :)
Cytować
 
 
0 #18 Marta 2013-12-30 08:29
Rolada pyszna, łatwa :)
Wstaję ją robić kolejny raz :)
Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #17 marysia 2013-10-12 19:22
Cudo, wlasnie robie 2 raz- moj mezus byl zakochany w tym daniu
Cytować
 
 
0 #16 kasia 2013-09-20 14:41
polecam z całego serca:) mój chłopak oszalał na punkcie tego dania:)
Cytować
 
 
0 #15 Justyna 2013-07-25 12:47
Rolada smakuje wyśmienicie, robiłam ją pierwszy raz ale na pewno nie ostatni :)
Do mięsa mielonego dodałam 1łyżkę majonezu, jest delikatna i soczysta. Polecam wszystkim :D
Cytować
 
 
0 #14 insomniac 2013-07-17 15:01
no to w piekarniku. !!!
:D
Cytować
 
 
0 #13 Margaret 2013-05-28 20:33
Rolada jest wyśmienita,smak owała wszystkim domownikom :) ja dodałam do farszu szpinak.
Polecam wszystkim.
Cytować
 
 
0 #12 Ania 2013-04-06 21:58
Rolada wyszła przecudnie. Mama poprosiła o taką na 26 maja. :) Jednak fakt, że warto coś pokombinować na wierzch zamiast sera. Ja dałam camembert, ale i tak właściwie go nie czuć. Mimo wszystko przepis świetny. Polecam!
Cytować
 
 
+1 #11 magda 2013-02-24 22:06
zrobiłam dziś na obiad, wyszło świetnie, smacznie i zdrowo :)
Cytować
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
Nowa Kolekcja K 250x250
 
Wielka_wyprzedaz Image Banner 300 x 250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

pinterest

follow_bird-b