Ciasto z mięsa mielonego

Ciasto z mięsa mielonego

Ładnie podane mięso mielone z dodatkiem warzyw, zawinięte w ciasto francuskie. Sycące danie obiadowe. Do potrawy pasuje sos cebulowy lub tzatziki.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100g startego sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 mała młoda cukinia
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 30g płatków owsianych
  • 50g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka rosołu instant
  • sól, pieprz
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

    1. Cebulę i czosnek obrać i drobno poszatkować.
    2. Marchewki umyć, obrać i pokroić w małą kostkę.
    3. Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
    4. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i lekko podsmażyć. Dodać płatki owsiane i dalej smażyć. Kolejno dodać przecier pomidorowy, marchewki, cukinię, sól, pieprz, rosół i zioła. Wszystko razem chwilkę smażyć. Pod koniec dodać 50g sera żółtego. Wymieszać.
    5. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto francuskie. Na cieście ułożyć chłodną lub lekko ciepłą masę z mięsa mielonego, posypać pozostałym serem żółtym. Boki ciasta założyć na mięso (tj. zawinąć mięso w ciasto francuskie). Ciasto posmarować żółtkiem.

02

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do zarumienienia, w temperaturze 200°C.

Przepis pochodzi ze strony: www.wunderkessel.de

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Ciasto z mięsa mielonego Ciasto z mięsa mielonego