Hamburgery

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka)
  • 2 pieczarki
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5  średniej wielkości cebuli
  • pół pęczka natki pietruszki
  • jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra czerwona papryka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w drobniutką kostkę.
  2. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  3. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, paprykę, pieczarki, natkę pietruszki oraz jajko. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku.  Wymieszać masę mięsną.
  4. Z masy mięsnej uformować 4 płaskie kotlety.
  5. Smażyć na patelni teflonowej (najlepiej grillowej) bez dodatku tłuszczu (lub na małej ilości) z obu stron.

Uwagi:
Hamburgery można podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i zieloną sałatą. Również tradycyjnie w bułce z dodatkiem sałaty, pomidora, cebuli, sera żółtego, ketchupu itp.

Smacznego.

Hamburgery

Hamburgery