Kasza jaglana z kurczakiem

Jednogarnkowe danie składające się z kaszy jaglanej, kawałków piersi z kurczaka, papryki i natki pietruszki. Całość duszona w śmietanie. Szybki, smaczny i zdrowy obiad.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • ok. 400g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół czerwonej papryki
  • 2 garści natki pietruszki
  • trochę zielonej cebulki
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić w dużą kostkę. Przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i miód wymieszać. Dodać do mięsa i wymieszać. Mięso przykryć i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
  2. Kaszę jaglaną przełożyć na sitko i dobrze wypłukać. Następnie przelać wrzątkiem.
  3. Kaszę przełożyć do garnka, zalać dwoma szklankami wrzątku, lekko posolić i ugotować do miękkości. (Według przepisu na opakowaniu).
  4. Natkę pietruszki posiekać. Zieloną cebulkę pokroić. Odstawić na bok.
  5. Czerwoną paprykę pokroić na kawałki.
  6. Mięso i paprykę usmażyć na łyżce oleju. Dodać ugotowaną kaszę, natkę pietruszki, zieloną cebulkę i śmietanę. Dodać sól, pieprz i paprykę w proszku. Całość podgrzewać przez chwilę, do zgęstnienia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni