Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami

Udka z kurczaka pieczone z ziemniakami, marynowane czosnkiem, rozmarynem i cytryną. Można podawać z surówką lub sałatą.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 80 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka oczyścić, odciąć nadmiar tłuszczu i zwisającej skóry. Przełożyć do miski.
  2. Rozmaryn umyć, osuszyć i oderwać igiełki. Drobno posiekać. Przełożyć do małej miseczki.
  3. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę do miseczki z rozmarynem. Dodać olej, słodką paprykę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszać i zalać marynatą udka, dobrze je przy tym nacierając ręką. Wstawić na 30 minut do lodówki.
  4. W tym czasie ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na połówki lub mniejsze części, z zależności od wielkości ziemniaków.
  5. Cebulę obrać i pokroić na kawałki.
  6. Ziemniaki i cebulę dodać do mięsa i całość wymieszać, aby wszystko było obtoczone w marynacie. Następnie przełożyć do brytfanny (z całą marynatą) i piec w nagrzanym piekarniku ok. 1- 1,5 godziny w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), bez przykrycia. Od czasu do czasu ziemniaki i cebulę przemieszać, a mięso obrócić.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami

Powiązane przepisy