Filety z kurczaka zapiekane z krakersami

Filety z kurczaka zapiekane z krakersami

Serek topiony, musztarda i krakersy… czyż nie brzmi zachęcająco? Ciekawy przepis, a do tego pyszny. Krakersowa panierka super pasuje do mięsa. Bardzo polecam.

Składniki na ok.4 porcje:

  • 4 piersi z kurczaka
  • duży śmietankowy serek topiony (100g)
  • 1- 2 łyżki musztardy
  • ok. 50g krakersów
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (lub oleju)
  • 2 ząbki czosnku
  • trochę przyprawy do kurczaka, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Filety oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Przygotować marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez prasę. Wymieszać z oliwą i przyprawami.
  3. Filety obtoczyć w marynacie i pozostawić na co najmniej 2 godziny w lodówce (a najlepiej na noc).
  4. Krakersy rozkruszyć. W tym celu najlepiej przełożyć je do woreczka do mrożenia i wałkiem rozgnieść.
  5. Filety wyjąć z marynaty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować serkiem wymieszanym z musztardą i posypać krakersami.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż mięso będzie miękkie i krakersy rumiane.
  7. Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem i dipami.

Przepis ze strony: www.zycie.pl

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni