Tortilla z kurczakiem

Tortilla z kawałkami kurczaka, papryką i sosem pomidorowym. Całość zapieczona z serem żółtym. Szybkie i pyszne danie.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 placki tortilla
  • 350g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • pomidory krojone w puszce (ok. 425ml)
  • olej do smażenia
  • 100g sera żółtego tartego
  • 100g kwaśnej śmietany lub creme fraiche (kupna lub z przepisu: "Creme Fraiche")
  • só, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub półplasterki.
  2. Czosnek obrać i drobno poszatkować.
  3. Paprykę pokroić w paski.
  4. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w paski. Smażyć na oleju. Oprószyć solą i pieprzem. Podczas smażenia dodać cebulę, czosnek i paprykę. Gdy mięso będzie już gotowe, dodać pomidory z puszki razem z sosem pomidorowym. Chwilkę wszystko razem podsmażyć.
  5. Na każdy placek nałożyć nadzienie i zwinąć w rulon.
  6. Tortille przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować kwaśną śmietaną i posypać startym serem.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C, aż ser się roztopi.

Kuchnia:

Meksykańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Tortilla z kurczakiem Tortilla z kurczakiem