Spaghetti Carbonara z cukinią

Spaghetti z sosem Carbonara, przygotowanym na samych żółtkach i wzbogaconym o kawałki cukinii.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • około 400g makaronu spaghetti
  • 3 młode cukinie (waga wszystkich ok. 700g)
  • 4 żółtka
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 100ml wody z makaronu
  • 250g boczku
  • 60g startego parmezanu (ewentualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
  • sól, pieprz czarny
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę, żółtka, ser i dość dużą ilość pieprzu zmiksować blenderem. Odstawić na bok.
  2. Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w słupki.

2

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, nie wylewając wody, w której gotował się makaron. Odmierzyć 100ml wody z makaronu.
  2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z oliwą. Dodać cukinie i smażyć, aż cukinia zmięknie i lekko się zarumieni.
  3. Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku i cukinii, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną razem z wodą z makaronu i posiekaną pietruszką. Mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica! Gdyby makaron był za suchy można dodać jeszcze trochę wody z makaronu). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.

Spaghetti Carbonara z cukinią