Domowe-Wypieki.pl

Fani na Google+

Fani na Facebook'u

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Gotowanie.pl


Łazanki z białą kapustą Drukuj Email
sobota, 02 marca 2013 10:03

łazanki z białą kapustą

Składniki:

  • ½ małej, białej kapusty
  • 250g makaronu łazanki
  • 2 średnie cebule
  • 250g pieczarek
  • ok. 100g kiełbasy
  • ok. 80g boczku
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • sól, pieprz, papryka czerwona w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować. Kolejno podlać wodą (ja daję ok. 2 szklanek), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
  2. W międzyczasie obrać cebule i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę podsmażyć na 3 łyżkach oliwy, dodać pieczarki i usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
  3. Gdy kapusta będzie miękka, odsączyć ją na sitku.
  4. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na łyżce oliwy. Dodać do usmażonym pieczarek.
  5. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  6. Do pieczarek z kiełbasą dodać odsączoną kapustę i całość smażyć ok. 5 min. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką.
  7. Dodać makaron i delikatnie wymieszać.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1 godz.
porcje

Ilość porcji:

ok. 5- 6
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

łazanki z białą kapustą

łazanki z białą kapustą

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #25 Aga 2016-02-10 14:45
Właśnie zrobiłam są przepyszne chyba dlatego że z pieczarkami :-)
Cytować
 
 
+1 #24 Edi 2015-11-26 14:22
ja oprócz mielonego mięsa dodaję trochę masła ii śmietany
Cytować
 
 
+3 #23 Joanna 2015-11-24 17:40
Łazanki jada się same. Mnie to tego dania ani surówka, ani sałatka nie pasuje.
Cytować
 
 
0 #22 Kasia 2015-11-24 14:59
Jaka może być sałatka czy surówka do tego dania?
Cytować
 
 
+2 #21 tadeusz 2015-10-17 19:34
zamiast pieczarek dodałem borowiki
Cytować
 
 
0 #20 Emilia 2015-09-03 11:37
Dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam lazanki jestem dumna :-) są przepyszne, będę robić częściej .
Cytować
 
 
0 #19 Bartek 2015-07-14 12:42
Dzis gotowalem z tego przepisu.Pod koniec smazenia dodalem majeranku . Jak dla mnie bomba.Zobaczymy co zonka na to.....
Cytować
 
 
+1 #18 Kinga 2015-03-19 14:41
Ja do takich łazanek daje jeszcze mięso z łopatki pokrojone w kostkę, podsmażone i pogotowane z kapustą. Bez mięska są nijakie.
Cytować
 
 
+5 #17 Natalia 2015-01-19 16:37
Robiłam dzisiaj pierwszy raz - wyszły cudownie. Prosty, tani, smaczny obiad dla kilku osób. Zrobiłam troszeczkę na ostro, bo dodałam sporo pieprzu i ostrej papryki. Smacznego, smacznego, smacznego, na pewno zrobię jeszcze nie raz!
Cytować
 
 
+6 #16 Anna 2014-11-20 11:34
Pyszności.... azanki wg tego przepisu robię po raz kolejny. Pzepis prosty,a najwazniejsze z pieczarkami, które uwielbiam :) serdecznie pozdrawiam
Cytować
 
Jesien_250x250
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
Nowa Kolekcja K 250x250