Łazanki z białą kapustą

Łazanki z białą kapustą, chrupiącym boczkiem, aromatyczną kiełbasą, pieczarkami i cebulą. To jednogarnkowe, pyszne i sycące danie, które przygotowuje się łatwo i dość szybko.

Składniki na ok. 5- 6 porcji:

  • ½ małej, białej kapusty
  • 250 g makaronu łazanki
  • 2 średnie cebule
  • 250 g pieczarek
  • ok. 100 g kiełbasy
  • ok. 80 g boczku
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • sól, pieprz, papryka czerwona w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować. Kolejno przełożyć do garnka, podlać wodą (ja daję ok. 2 szklanek), posolić 1 łyżeczką soli, przykryć i gotować na małej mocy palnika do miękkości (ok. 30 minut).
  2. W międzyczasie obrać cebule i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebule podsmażyć na 3 łyżkach oliwy, dodać pieczarki i usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
  3. Gdy kapusta będzie miękka, odsączyć ją na sitku.
  4. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na łyżce oliwy. Dodać do usmażonych pieczarek.
  5. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  6. Do pieczarek z kiełbasą dodać odsączoną kapustę i całość smażyć ok. 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką.
  7. Dodać makaron i delikatnie wymieszać.
kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Liczba porcji

Liczba porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Łazanki z białą kapustą