Domowe-Wypieki.pl

Pfeffernüsse (18 Dec 2014)
Marlenka (12 Dec 2014)

Fani na Google+

Fani na Facebook'u

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Gotowanie.pl


Kopytka Drukuj Email
czwartek, 06 września 2012 11:30

kopytka

Podstawowy przepis na kopytka. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • trochę ponad 1 kg ziemniaków (po obraniu ma zostać 1kg)
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej + do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Dodać mąkę i jajko.

02

  1. Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto. (Ciasto może być lekko klejące. Najlepiej nie dosypywać dodatkowo mąki. Dzięki małej ilości mąki kopytka będą delikatne i puszyste. Jeśli jednak ciasto będzie się bardzo kleić, zależy to od ziemniaków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).

03

  1. Ciasto przełożyć na blat (stolnicę) posypany mąką. Podzielić je na 6 części. (Z mniejszych porcji lepiej formuje się kopytka). Z każdej części uformować wałek grubości palca, obtaczając go dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.

04

  1. W międzyczasie zagotować duży garnek z wodą. Wodę dobrze posolić. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę tak, aby woda delikatnie się gotowała.
  2. Kopytka należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę, ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia.
  3. Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać od razu.
  4. Jeśli chcesz część kopytek pozostawić na drugi dzień, najlepiej przełóż je do wysmarowanej olejem miski i polej delikatnie olejem. Lekko przemieszaj dłonią, aby wszystkie pokryły się warstwą oleju. Przestudzone przykryj i wstaw do lodówki. Na drugi dzień najlepiej podgrzać je na patelni.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min. + ok. 1 godz. na ugotowanie i studzenie ziemniaków
porcje

Ilość porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

kopytka

kopytka

kopytka

follow_bird-b
a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
0 #111 Nowy 2014-12-16 15:09
Pierwszy raz gotowałem kopytka. Posłużyłem się tym przepisem i według rodzinki wyszły pyszne. Tak przynajmniej mówią ;-)
Cytować
 
 
+1 #110 Joanna 2014-12-11 01:17
Aga wygląda mi na to, że za długo gotowałaś.
Cytować
 
 
0 #109 Aga 2014-12-10 16:12
Moje dziecko chore, nie mam jak ruszyć sie z domu, miałam tylko ziemniaczki. Więc nie pozostało mi nic innego jak zrobic kopytka , pierszy raz w życiu. Robiłam według przepisu, tylko ziemniaczków miałam mniej. Niestety przy przecedzniu wszystkie się rozwalily, jedna wielka masa. CO z tym zrobić? Nie mam nic innego w domu żeby dziecku ugotować :( Co zrobiłam nie tak? Zje kasze znowu, trudno.
Cytować
 
 
+5 #108 Paulina 2014-11-13 13:48
Cytuję Milanaris:
zamiast uczyć sie gotowania od mam... Echh szkoda gadać. Do kopytek dodaje sie dwie łyżki śmietany 18 procentowej geniusze.


Nie każdy 'geniuszu' miał możliwość uczenia sie od mamy. Myśl co piszesz bo mozesz tym urazic kogos..
Cytować
 
 
+2 #107 tomasz 2014-11-12 14:16
Totalna klapa, wszystko sie rozpada. ZENUA
Cytować
 
 
-16 #106 Milanaris 2014-10-31 18:42
zamiast uczyć sie gotowania od mam... Echh szkoda gadać. Do kopytek dodaje sie dwie łyżki śmietany 18 procentowej geniusze.
Cytować
 
 
+5 #105 Angelika 2014-08-31 16:32
Właśnie zrobiłam pierwsze w życiu kopytka - z tego przepisu.
Fakt - więcej mąki = smaczniejsze kopytka.
Trochę bez sensu jest informacja "dobrze posolić" - dobrze, że gotowałam porcjami i dosolłam wodę. Warto podawać tego typu informacje w formie konkretnej, np. "płaska łyżka na 2 litry wody", bo pojęcia względne w przepisach są niewskazane.
Cytować
 
 
+1 #104 Mada 2014-08-25 07:39
Plastikowe? naprawdę? Tak pięknie wyglądają i w życiu bym nie powiedziała że to plastik :) dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. Btw bardzo fajny blog, na pewno skorzystam jeszcze nie raz :)
Cytować
 
 
+1 #103 Joanna 2014-08-23 19:36
Mado to są plastikowe miseczki marki Koziol.
Cytować
 
 
0 #102 Mada 2014-08-21 15:06
Witam, a jak tak trochę z innej beczki :) gdzie można kupić takie piękne miski/salaterki? :) pozdrawiam.
Cytować
 
Jesien_250x250
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu