Domowe-Wypieki.pl

Fani na Google+

Fani na Facebook'u

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Gotowanie.pl


Kopytka Drukuj Email
czwartek, 06 września 2012 11:30

kopytka

Podstawowy przepis na kopytka. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • trochę ponad 1 kg ziemniaków (po obraniu ma zostać 1kg)
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej + do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Dodać mąkę i jajko.

02

  1. Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto. (Ciasto może być lekko klejące. Najlepiej nie dosypywać dodatkowo mąki. Dzięki małej ilości mąki kopytka będą delikatne i puszyste. Jeśli jednak ciasto będzie się bardzo kleić, zależy to od ziemniaków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).

03

  1. Ciasto przełożyć na blat (stolnicę) posypany mąką. Podzielić je na 6 części. (Z mniejszych porcji lepiej formuje się kopytka). Z każdej części uformować wałek grubości palca, obtaczając go dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.

04

  1. W międzyczasie zagotować duży garnek z wodą. Wodę dobrze posolić. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę tak, aby woda delikatnie się gotowała.
  2. Kopytka należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę, ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia.
  3. Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać od razu.
  4. Jeśli chcesz część kopytek pozostawić na drugi dzień, najlepiej przełóż je do wysmarowanej olejem miski i polej delikatnie olejem. Lekko przemieszaj dłonią, aby wszystkie pokryły się warstwą oleju. Przestudzone przykryj i wstaw do lodówki. Na drugi dzień najlepiej podgrzać je na patelni.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min. + ok. 1 godz. na ugotowanie i studzenie ziemniaków
porcje

Ilość porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

kopytka

kopytka

kopytka

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #149 Ania 2016-02-11 19:29
Fajny przepis kopytka pyszne zwłaszcza z sosem i mięskiem. Tylko ja użyłam mąki żytniej ze względów dietetycznych :-) ale i tak wyszły super :)
Cytować
 
 
0 #148 Martucha 2016-02-07 12:04
Przepis rewelacja!!! Pyszne kopytka
Cytować
 
 
+4 #147 Edyta 2016-01-20 13:33
Kopytka lekkie i puszyste. Przepis precyzyjnie napisany. Polecam.
Cytować
 
 
+2 #146 Beata 2016-01-18 18:33
Polecam ten przepis! Kopytka wyszły lekkie i rozpływające się w ustach. Ogólnie super!
Cytować
 
 
+3 #145 Kate 2015-12-25 21:24
Pychota!!!!
Dziś podalam na obiad rodzinka zachwycona.Polecam przepis
Cytować
 
 
0 #144 Janusz 2015-11-28 22:10
...jakies takie gumowate mi wyszły...nie wiem czemu?? Może za duzo maki albo za długo gotowałem??
Cytować
 
 
+2 #143 Daria 2015-11-27 23:50
Pierwszą porcje za długo trzymałam w garnku i sie lekko rozleciały, ale później już byłam ostrożna i wyciągałam szybko, wyszły bardzo mięciutkie i puszyste, do tego zrobiłam zasmażkę z cebuli i szynki i sos pomidorowy :) mniam :)
Cytować
 
 
+2 #142 Monika 2015-11-23 15:22
Dzisiaj miałam okazję zrobić kopytka wg wyżej podanego przepisu(ziemni aki zostały z obiadu). Kopytka wyszły puszyste i rozplywajace się w ustach. :D pyszne
Cytować
 
 
+5 #141 Natalia 2015-11-19 21:23
Dziś zrobiłam. Wyszły bardzooo puszyste :)
Cytować
 
 
0 #140 Joanna 2015-11-13 00:15
Beti miałam od teściowej grzyby w słoiku. Podsmażyłam je z cebulką i dodałam śmietanki.
Cytować
 
Jesien_250x250
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
Nowa Kolekcja K 250x250