Domowe-Wypieki.pl

Wafle trójkolorowe (30 Sep 2014)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl
www.Domowe-Gotowanie.pl


Kopytka Drukuj Email
czwartek, 06 września 2012 11:30

kopytka

Podstawowy przepis na kopytka. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • trochę ponad 1 kg ziemniaków (po obraniu ma zostać 1kg)
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej + do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Dodać mąkę i jajko.

02

  1. Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto. (Ciasto może być lekko klejące. Najlepiej nie dosypywać dodatkowo mąki. Dzięki małej ilości mąki kopytka będą delikatne i puszyste. Jeśli jednak ciasto będzie się bardzo kleić, zależy to od ziemniaków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).

03

  1. Ciasto przełożyć na blat (stolnicę) posypany mąką. Podzielić je na 6 części. (Z mniejszych porcji lepiej formuje się kopytka). Z każdej części uformować wałek grubości palca, obtaczając go dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.

04

  1. W międzyczasie zagotować duży garnek z wodą. Wodę dobrze posolić. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę tak, aby woda delikatnie się gotowała.
  2. Kopytka należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę, ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia.
  3. Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać od razu.
  4. Jeśli chcesz część kopytek pozostawić na drugi dzień, najlepiej przełóż je do wysmarowanej olejem miski i polej delikatnie olejem. Lekko przemieszaj dłonią, aby wszystkie pokryły się warstwą oleju. Przestudzone przykryj i wstaw do lodówki. Na drugi dzień najlepiej podgrzać je na patelni.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min. + ok. 1 godz. na ugotowanie i studzenie ziemniaków
porcje

Ilość porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

kopytka

kopytka

kopytka

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #105 Angelika 2014-08-31 16:32
Właśnie zrobiłam pierwsze w życiu kopytka - z tego przepisu.
Fakt - więcej mąki = smaczniejsze kopytka.
Trochę bez sensu jest informacja "dobrze posolić" - dobrze, że gotowałam porcjami i dosolłam wodę. Warto podawać tego typu informacje w formie konkretnej, np. "płaska łyżka na 2 litry wody", bo pojęcia względne w przepisach są niewskazane.
Cytować
 
 
-1 #104 Mada 2014-08-25 07:39
Plastikowe? naprawdę? Tak pięknie wyglądają i w życiu bym nie powiedziała że to plastik :) dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. Btw bardzo fajny blog, na pewno skorzystam jeszcze nie raz :)
Cytować
 
 
-1 #103 Joanna 2014-08-23 19:36
Mado to są plastikowe miseczki marki Koziol.
Cytować
 
 
0 #102 Mada 2014-08-21 15:06
Witam, a jak tak trochę z innej beczki :) gdzie można kupić takie piękne miski/salaterki? :) pozdrawiam.
Cytować
 
 
+1 #101 Syllaa 2014-08-16 21:15
zrobiłam kopytka pierwszy raz w życiu :o robiłam według tego przepisu i wyszły pysznie :) cała rodzina była zadowolona i wszystkie kopytka zniknęły od razu z talerza :)
Cytować
 
 
+1 #100 kubix20 2014-08-12 10:00
Cytuję ryżyk:
Mąki do kopytek dodajemy z umiarem. Zbyt duza ilość powoduje że robią się twarde.

twarde są lepsze . nie rozgotowują się , lepiej smakują podsmażone i nie sklejają się .
Cytować
 
 
0 #99 Kamila 2014-07-11 11:28
Och... cudownie wyglądają te Twoje kopytka :)
Cytować
 
 
+3 #98 magdalena 2014-07-04 14:07
uwielbiam!!!
Cytować
 
 
+4 #97 Kasia 2014-06-02 17:41
dziękuję :)
Cytować
 
 
+3 #96 Monika 2014-05-21 13:52
Udało mi się opanować kopytka! :)
Dzięki wielkie za pomoc i polecam bo wyszły pyszne! :lol: :lol:

Pozdrawiam
Monika
Cytować
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
DARMOWA dostawa i zwrot
 
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

pinterest

follow_bird-b