Domowe-Wypieki.pl

Ciasteczka z maszynki (23 Apr 2015)
Babeczki pszczółki (20 Apr 2015)

Fani na Google+

Fani na Facebook'u

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Gotowanie.pl


Kopytka Drukuj Email
czwartek, 06 września 2012 11:30

kopytka

Podstawowy przepis na kopytka. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • trochę ponad 1 kg ziemniaków (po obraniu ma zostać 1kg)
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej + do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Dodać mąkę i jajko.

02

  1. Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto. (Ciasto może być lekko klejące. Najlepiej nie dosypywać dodatkowo mąki. Dzięki małej ilości mąki kopytka będą delikatne i puszyste. Jeśli jednak ciasto będzie się bardzo kleić, zależy to od ziemniaków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).

03

  1. Ciasto przełożyć na blat (stolnicę) posypany mąką. Podzielić je na 6 części. (Z mniejszych porcji lepiej formuje się kopytka). Z każdej części uformować wałek grubości palca, obtaczając go dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.

04

  1. W międzyczasie zagotować duży garnek z wodą. Wodę dobrze posolić. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę tak, aby woda delikatnie się gotowała.
  2. Kopytka należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę, ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia.
  3. Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać od razu.
  4. Jeśli chcesz część kopytek pozostawić na drugi dzień, najlepiej przełóż je do wysmarowanej olejem miski i polej delikatnie olejem. Lekko przemieszaj dłonią, aby wszystkie pokryły się warstwą oleju. Przestudzone przykryj i wstaw do lodówki. Na drugi dzień najlepiej podgrzać je na patelni.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min. + ok. 1 godz. na ugotowanie i studzenie ziemniaków
porcje

Ilość porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

kopytka

kopytka

kopytka

follow_bird-b
a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
0 #125 Paulinka 2015-04-18 14:14
Robiłam po raz pierwszy - wyszły pyszne :)
Cytować
 
 
0 #124 janusz 2015-04-17 06:42
Cytuję olivia cheftop:
A ja mam pytanie,jak sobie poradzić bez praski??Bo jej nie mam po prostu,a chce mi się kopytek :sad:

trzba ziemniki zmielic przez maszynke.........
Cytować
 
 
0 #123 janusz 2015-04-17 06:38
ja zamiast maki ziemniaczanej dodaje łyzke kaszy mann,pychota
Cytować
 
 
0 #122 Agata 2015-04-16 17:00
Dziś robiłam...mąkę bardzo oszczędnie :-) by były puszyste...i pierwsza partia w garnku prawie się rozgotowała ;-)...o minute dwie za długo się gotowały...kolejnych pilnowałam i PYYYCHA!!!! wniosek...pilnować czasu gotowania! a dzieciom jak smakowały!
Cytować
 
 
0 #121 Joanna 2015-04-15 17:38
Olivio to możesz ziemniaki zgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
k nie dodaję mąki ziemniaczanej do kopytek.
Cytować
 
 
+1 #120 k 2015-04-15 11:16
Przede wszystkim ktos zapomnial o mace ziemniaczanej. Pozdrawiam
Cytować
 
 
+1 #119 olivia cheftop 2015-04-15 08:33
A ja mam pytanie,jak sobie poradzić bez praski??Bo jej nie mam po prostu,a chce mi się kopytek :sad:
Cytować
 
 
-1 #118 Pepe 2015-03-29 10:15
Cytuję Mika:
Pierwsza porcje zrobilam krok w krok z przepisu i wyszla jedna wielka rozpadajaca sie masa! Tragedia. Dobrze,ze czesc zostala - dodalam jeszcze jedno jajko i sporo maki i wtedy wyszly pycha. Przepis do poprawki!

Nie do poprawki tylko czy na pewno był 1 kg ziemniaków
Cytować
 
 
+2 #117 Renata 2015-03-11 13:24
Witam,dziś zrobiłam swoje pierwsze w życiu kopytka:). Skorzystałam z tego przepisu i kopytka wyszły przepyszne:).
Cytować
 
 
+1 #116 Natalia 2015-03-10 12:52
Cytuję Mika:
Pierwsza porcje zrobilam krok w krok z przepisu i wyszla jedna wielka rozpadajaca sie masa! Tragedia. Dobrze,ze czesc zostala - dodalam jeszcze jedno jajko i sporo maki i wtedy wyszly pycha. Przepis do poprawki!


Myślę, że to niepowodzenie zależy od rodzaju użytych ziemniaków. Niektóre odmiany mają więcej skrobi od innych więc potrzebują więcej mąki. W przepisie też jest info na ten temat.
Cytować
 
Jesien_250x250
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
Nowa Kolekcja K 250x250