Domowe-Wypieki.pl

Styropian (18 Jul 2014)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl
www.Domowe-Gotowanie.pl


Kopytka Drukuj Email
czwartek, 06 września 2012 11:30

kopytka

Podstawowy przepis na kopytka. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • trochę ponad 1 kg ziemniaków (po obraniu ma zostać 1kg)
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej + do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Dodać mąkę i jajko.

02

  1. Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto. (Ciasto może być lekko klejące. Najlepiej nie dosypywać dodatkowo mąki. Dzięki małej ilości mąki kopytka będą delikatne i puszyste. Jeśli jednak ciasto będzie się bardzo kleić, zależy to od ziemniaków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).

03

  1. Ciasto przełożyć na blat (stolnicę) posypany mąką. Podzielić je na 6 części. (Z mniejszych porcji lepiej formuje się kopytka). Z każdej części uformować wałek grubości palca, obtaczając go dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.

04

  1. W międzyczasie zagotować duży garnek z wodą. Wodę dobrze posolić. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę tak, aby woda delikatnie się gotowała.
  2. Kopytka należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę, ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia.
  3. Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać od razu.
  4. Jeśli chcesz część kopytek pozostawić na drugi dzień, najlepiej przełóż je do wysmarowanej olejem miski i polej delikatnie olejem. Lekko przemieszaj dłonią, aby wszystkie pokryły się warstwą oleju. Przestudzone przykryj i wstaw do lodówki. Na drugi dzień najlepiej podgrzać je na patelni.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min. + ok. 1 godz. na ugotowanie i studzenie ziemniaków
porcje

Ilość porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

kopytka

kopytka

kopytka

follow_bird-b
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 

Komentarze  

 
0 #99 Kamila 2014-07-11 11:28
Och... cudownie wyglądają te Twoje kopytka :)
Cytować
 
 
+1 #98 magdalena 2014-07-04 14:07
uwielbiam!!!
Cytować
 
 
+2 #97 Kasia 2014-06-02 17:41
dziękuję :)
Cytować
 
 
+2 #96 Monika 2014-05-21 13:52
Udało mi się opanować kopytka! :)
Dzięki wielkie za pomoc i polecam bo wyszły pyszne! :lol: :lol:

Pozdrawiam
Monika
Cytować
 
 
+2 #95 ryżyk 2014-05-17 07:00
Mąki do kopytek dodajemy z umiarem. Zbyt duza ilość powoduje że robią się twarde.
Cytować
 
 
+2 #94 ja 2014-05-16 09:45
Super przepis od razu mi wyszly i baardzo smakowaly. :)
Cytować
 
 
+1 #93 kamila 2014-04-23 13:57
Gluciaste wyszły:/
Cytować
 
 
+3 #92 Jarek 2014-04-08 14:47
dzisiaj zrobiłem bardzo dobre super przepis :)
Cytować
 
 
+4 #91 Malwina 2014-04-05 15:44
Dziękuje za przepis:-) Kopytka wyszły bardzo smaczne:-) Pozdrawiam
Cytować
 
 
+1 #90 Beata 2014-03-18 22:44
Cytuję JoannaMakeUp:
Cytuję Piotr:
Ja ziemniaki po ugotowaniu wstawiam na noc do lodówki. Ziemniaki muszą podeschnąć, inaczej będzie papka.

Nie koniecznie. Wystarczy je pożadnie ostudzic. Bo jesli one troche obeschna kopytka beda suche i nie smaczne. Jeśli tak chcesz robic Piotrze to musiałbys dodac mniej mąki , a troche więcej jajka. Ja tak robiłam jak ty zaproponowales ale mi nie smakowaly. Każdy ma swoj gust ale taka mala rada.

A ja lubie kopytka ze swiezych, ledwo ostudzonych ziemniakow. Te z ziemniakow z poprzedniego dnia mi nie smakuja.
Cytować
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

pinterest

follow_bird-b