Domowe-Wypieki.pl

Lemon Curd (26 Oct 2014)
Bezy z czekoladą (16 Oct 2014)

Fani na Google+

Fani na Facebook'u

Ostatnie komentarze

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Gotowanie.pl


Calzone Drukuj Email
czwartek, 22 września 2011 20:02

Calzone

Calzone to nic innego jak pizza złożona w kształt pieroga. Nadzienie w środku może być dowolne. U mnie calzone są zrobione z dość klasycznym nadzieniem, ponieważ robiłam je dla grupki dzieci, a jak wiadomo, dzieci bywają wybredne, więc wolałam za dużo nie kombinować Wink
Składniki na 4 porcje:
Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 20g świeżych drożdży
  • 150ml ciepłej wody
Dodatki:
  • ok. 80g salami pokrojonego w plasterki
  • ok. 200g sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • sos pomidorowy
  • sól ziołowa
  • starty ser zółty
Sposób przygotowania:
  1. Przygotować ciasto. Mąkę, oliwę, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 min.
  2. Pomidory zalać wrzącą wodą, pozostawić na chwilę, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
  3. Ser mozzarella pokroić na plasterki.
  4. Salami pokroić w kostkę.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części.
  6. Każdą część rozwałkować na dość cienki placek w kształcie koła. Połówki posmarować sosem pomidorowym, pozostawiając odstęp od brzegu. Posypać solą ziołową. Wyłożyć salami, pomidory i ser mozzarella. Ciasto złożyć na pół i skleić dokładnie brzegi.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 220°C. Po 10min. pieczenia posypać z góry startym serem żółtym.

Smacznego Smile.

044

055

follow_bird-b
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
DARMOWA dostawa i zwrot
 
GRATIS dostawa i zwrot!
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu